Zirvede yeşil şehir yatırım finansmanı, iklim krizi ile mücadelede uluslararası girişimler ele alınacak. Kadıköy Belediye Başkanı Şendil Dara Odabaşı, “Bu zirvede, gezegenimizin geleceği için kentlerde neler yapabileceğimizi konuşacağız” dedi. 

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, ICLEI Genel Sekreteri Gino Van Begin ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in çağrısı ile toplanan Sürdürülebilir Kentler Zirvesi 18 Mart Cuma günü Kadıköy Kozyatağı Kültür Merkezi’nde yapılacak. ICLEI’nin şimdiye kadar Türkiye’deki en geniş kapsamlı etkinliği olan zirvede, yeşil şehir yatırım finansmanı, iklim krizi ile mücadelede uluslararası girişimler, döngüsel yaşam konularının belediyelere sunduğu fırsatlar ele alınacak.  Sürdürülebilir Kentler Zirvesi’nin sonunda belediye başkanlarının imzalayacağı “Kadıköy Bildirgesi” açıklanacak. 

KENTSEL YAŞAM KALİTESİ OLUMSUZ ETKİLENİYOR

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, ICLEI Genel Sekreteri Gino Van Begin ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer imzalı “Sürdürülebilir Kentler Zirve Çağrı Metni”nde,  kentsel hızlı nüfus artışının ve kaynakların kontrolsüz kullanımının başta çevre olmak üzere pek çok soruna yol açtığının altı çizildi. Kentlerde yoğunlaşan nüfus grupları arasındaki sosyo-ekonomik ayrımın artmasına dikkat çekilen metinde,  kentsel yoksulluk ve kentsel güvenlik gibi sorunların da kentsel yaşam kalitesini olumsuz etkilediği vurgulandı. 

Metinde, “Bu bağlamda ortaya çıkan veya gittikçe katmanlaşan sorunlara çözüm bulabilmek için sürdürülebilir kentlere ulaşma amacı günümüzün büyük önceliğini oluştururken; dünyanın geleceği konusunda büyüyen riskler her seviyede kamu yöneticilerinin de harekete geçmesi gerektiğini gösteriyor. Bu noktada, küresel ölçekte kabul edilen ilke kararlarının yerelde somut uygulamalar haline getirilmesi önem kazanıyor” denildi. 

ÇÖZÜM BULUNUYOR 

Zirve kapsamında dünyanın farklı coğrafyalarından aktörler, iyi uygulama örneklerini ve deneyimleri paylamak üzere Kadıköy’de olacak. Sürdürülebilir Kentler Zirvesi’nin; sürdürülebilirlik, iklim krizi, gıda krizi gibi konularla ilgilenen belediyelerin deneyimlerini paylaşması, ICLEI ağı içindeki küresel muadilleriyle işbirliği fırsatları yaratması ve küresel finansal kaynaklara erişim konusunda uluslararası temsilcilerle diyalog geliştirmesi gibi somut hedefleri bulunuyor.

KADIKÖY BELEDİYE BAŞKANI’NDAN ÇAĞRI

Kadıköy Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen zirve öncesi bir açıklamada bulunan Kadıköy Belediye Başkanı Şendil Dara Odabaşı, Uluslararası Sürdürülebilir Kentler Zirvesi hakkında, “Küresel bir ağ olan ve 125’ten fazla ülkede aktif olan Sürdürülebilirlik İçin Yerel Yönetimlerle (ICLEI) birlikte düzenleyeceğimiz bu zirvede, gezegenimizin geleceği için kentlerde neler yapabileceğimizi konuşacağız” dedi. 

Odabaşı, “Uluslararası kuruluşların yerel ve bölgesel temsilcileriyle, yurt dışından ve yurt içinden belediyeleri bir araya getireceğimiz bu zirvede; iklim krizi, sürdürülebilir kentler, yeşil şehir finansmanı, döngüsel kültür ve küresel gündemlerin yerelleştirilmesi gibi önemli konularda oturumlarımız olacak. Bu oturumlarla, birçok büyükşehir, il, ilçe belediyemizin ve yurt dışından belediye başkanlarının iyi uygulama örneklerini ve deneyimlerini paylaşması da mümkün olacak” ifadelerini kullandı. 

Odabaşı herkesi, 18 Mart Cuma saat 09:30’dan itibaren TV Kadıköy’ün YouTube kanalından canlı yayınlanacak Uluslararası Sürdürülebilir Kentler Zirvesi’ni takip etmeye davet etti.

Editör: TE Bilisim