Aydın Hedef'ten Kıymet Sarıyıldız'ın haberine göre, Cumhurbaşkanı kararı ile emlakçılara Türkiye'deki gayrimenkulleri yurt dışında pazarlayıp satmaları için Ticaret Bakanlığı tarafından devlet desteği verilecek.

Verilen kararı değerlendiren Durmaz, desteğin iç piyasa ev fiyatlarını yükselteceğini söyledi. Yabancıların Türk vatandaşlarından daha kolay ev sahibi olabildiğine değinen Durmaz, bununla ilgili düzenleme yapılması gerektiğini vurguladı.

Konut Satışı Durmuş Durumda

İç piyasada konut satışlarının durma noktasına geldiğini söyleyen Durmaz, “Konut fiyatları çok arttı, daha da artacak gibi görünüyor. Yabancıya satışta limitler artırıldı ama bir yabancının Türkiye’de ev alması bir yerlinin almasından daha kolay.

Gelir oranına baktığımızda onların burada daha rahat aldığını gözlemliyoruz. Ve bu da fiyatları yükseltiyor.  

Ayrıca her emlakçı yurtdışı pazarı yapmıyor. Aydın’da Didim ve Kuşadası ilçelerindeki emlakçılarımız  bununla ilgili çalışma yapıyor zaten. Ama bu iç piyasayı çok yükseltiyor. Zaten ev alımları durdu.

Maliyetler çok yüksek. İnşaat maliyetleri de yüksek. Ayrıca harçlar, kredi faizlerinin yüksekliği  nedeniyle ev satışları durmuş durumda. Neredeyse satış yok” ifadelerini kullandı. 

Önce Can Sonra Canan

Orta gelirli vatandaşların ev sahibi olmasının giderek imkansız hale geldiğinin altını çizen Durmaz, Türk halkı için yetkililere seslendi.

Bir an önce tedbir alınmasının şart olduğunu belirten Durmaz, ev sahipliği konusunda Türk vatandaşına öncelik verilmesi gerektiğini kaydetti.  

Durmaz, “Orta gelirli vatandaş nasıl ev sahibi olacak bilmiyoruz. Ev sahibi olmak neredeyse hayal oldu. Ev fiyatları ve inşaat maliyetleri üç kat arttı. Arsa alanları üretilmedi.

Halkımızın ev sahibi olması imkansız hale geliyor.   Bir an önce tedbirlerin alınması lazım. En azından ilk defa ev sahibi olacak olanlara sıfır faizli konut kredisi verilmesi lazım.

Tapu harçlarının alınmaması lazım.  Dar  gelirli ve orta halli vatandaşların ev sahibi olmasının önün açılması lazım. Bu fiyatlar kiralara da yansıyacak.  

Yabancıya konut satılsın. Döviz geliri olsun ama önce can sonra canan diyorum. Önce bizim halkımızın ev sahibi olmasını sağlamamız  lazım. Ev sahibi olmayan kalmasın istiyoruz” cümlelerine yer verdi.   

Editör: TE Bilisim