Habertürk TV’de Oylum Talu’nun konuğu olan Av. Ali Güvenç Kiraz, Cumhuriyet tarihinin en sıkıntılı, kiracı mal sahibi dönemini yaşıyoruz, dedi.

Arabuluculuk nasıl işleyecek?

Devletin getirdiği yüzde 25 sınırı, resmi ve gayri resmi enflasyon ile mağdur olduğunu düşünen ev sahiplerinin girdiği arayışın kira tespit ve tahliye davalarıyla kendisin gösterdiğini söyleyen Ali Güvenç Kiraz:

Bir yıl öncesinde Sulh Hukuk Mahkemelerinde yüzde 20 olan kira davaları son bir yılda yüzde 50-60 oranına geldi.

Neredeyse her iki dosyadan biri kira davası olarak hakimin önüne gelmeye başladı. Türkiye’de yargılama süreçleri uzun ve bu dava artışı süreyi daha da uzatıyor.

Temyiz ve istinas süresiyle birlikte bir kira tahliye davasının 2-2 buçuk yıl sürüyor. Haziran ayında açılan davalar için Ocak veya Şubat için gün almaya başladık.

Önlerindeki yığılmadan dolayı 6 ay sonraya gün veriyor mahkemeler. Mahkeme günü için 6 ay veriliyorsa muhtemelen duruşma araları da en az 6 olacaktır. Şu an süre üç veya üç buçuk seneye doğru gidiyor.

Henüz daha resmi boyut kazanmamış olan arabuluculuk Eylül veya Ekim ayı gibi resmi olarak ortaya çıkacak ve bu mecburi bir arabuluculuk olacak.

Kira tahliye veya tespit davası için önce arabulucuya gidilecek; arabulucu tarafları dinleyecek ve bir araya getirecek ve uzlaşma arayacak. Uzlaşmaya varılması durumunda da bu karar mahkeme hükmü niteliğinde olacak.” dedi.

Editör: TE Bilisim