Büyük Sivas'tan Kerim Çayır'ın Yazısı...

Savcı ya da polis olduklarını iddia ederek telefon dolandırıcılığı yapanlar gözlerini arsa almak isteyenlere dikti.

Tapu memurlarının da içinde olduğu iddia edilen dolandırıcı çeteleri sahte bilgi ve belgelerle vatandaşları mağdur ediyor

İstanbul, Ankara ve Antalya’da daha önce anlaştıkları tapu memurlarıyla birlikte evrakta sahtecilik yapan dolandırıcıların milyonlarca liralık haksız kazanç elde ettikleri ortaya çıkarılırken tapu sahibi vatandaşlarında arsasını satmış gibi işlem görülüyor.

Tapu Bilgileri Değiştiriliyor!

İstanbul’da Çatalca, Silivri ve Arnavutköy bölgelerini mesken tutan dolandırıcılar Hazine’ye ait arazileri satışa çıkararak yüzlerce kişinin mağdur olmasına sebep oldu.

İstanbul Valiliği’ne gelen şikâyetlerin ardından yapılan açıklamada satış işlemleri sırasında muhtarlıklardan mühür yapıldığı ancak gerekli işlemlerin tapu müdürlüğü ya da defterdarlık tarafından yapılabileceğine dikkat çekilerek resmi işlem olmadığı belirtildi.

Telafisi imkânsız sonuçların ortaya çıkmasından dolayı İstanbul Defterdarlığı tarafından Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulurken dolandırıcılara yönelikte fiziki takip başlatıldı.

Ankara’da yürütülen operasyondaysa dolandırıcıların ortalama 6 - 8 milyon lira değerinde 8 büyük çaplı tarla ve arsanın satışını bu şekilde gerçekleştirdikleri ortaya çıktı.

Yakalandıklarında dosyaları satışa benzer şekilde hazırlanmış 8 adet başka yüksek değerde arsa bulunduğu, bir arsanın gerçek sahibinin de arsası üzerine inşaat başladığında arsasının bu şüphelilerce üçüncü kişilere satıldığını öğrendiği tespit edildi.

Evrakların Geçerliliği Yok

Konu hakkında uyarılarda bulunan İstanbul Valiliği dolandırıcılığın yoğun olarak gerçekleştiği bölgede yaşayan vatandaşlara uyarıda bulunarak duyuruda bulundu.

Yapılan açıklamada, Çatalca, Silivri ve Arnavutköy ilçelerinin de yer aldığı bölgede yaşayan halkın, adına düzenlenmiş Türkiye Cumhuriyeti tapusu olmadığı halde işgal etmiş olduğu Hazine taşınmazlarını muhtar senedi, zilyetliğin devri sözleşmesi, satış senedi, kira sözleşmesi vb. gibi adlar altında hukuki geçerliliği olmadan 3. kişilere satmakta veya kiralamaktadır.

Durumdan habersiz olarak devir aldığını, satın aldığını veya kiraladığını düşünen bu kişiler ileride tapularını alacakları ümidiyle bu taşınmazlara büyük paralar ödemek suretiyle mağdur olmaktadırlar.

Bilinmelidir ki, taşınmaz alım-satımı ancak ilgili tapu müdürlüklerinde, tapu müdürü veya yetkilisi huzurunda yapılmaktadır.

İlin sınırları dâhilinde bulunan Hazineye ait taşınmazlar Defterdarlık tarafından yönetilmekte olup, muhtarlar veya diğer şahıslar tarafından Hazine taşınmazlarının ‘Zilyetliğin Devri’ adı altında devri, alım-satımı veya kiralanması hiçbir şekilde yapılamaz.

Hazine taşınmazlarını satın almak, kiralamak veya irtifak hakkı/kullanma izni tesis etmek isteyenlerin Defterdarlığımıza müracaat etmesi gerekmektedir.

Arsanın İmar Durumunu Mutlaka Öğrenin

Bu uyarılardan en önemlileri ise şu şekilde: Arsanın imar durumu hakkında ilgili belediyeden bilgi alınmalı.

Tapu senedinde ada, pafta, parseli belirtilen arsanın alıcıya tekabül edip etmediği kontrol edilmeli.

Bunun için de Kadastro Müdürlüğü’nden tapu senedinde belirtilen arsanın sınır tespiti istenebilir.

Kadastronun geçmediği bölgelerden arazi almak riskli faktörler arasında gösteriliyor.

Bu durumlarda arsanın bağlı bulunduğu tapu sicil müdürlüğüne gidilerek, tapu kütüğüne bakıp arsanın satışı ile ilgili aleyhte şerh olup olmadığı kontrol edilmeli.

Hisseli Arsalarda Dikkat Edin

Kırsal alanda imar izninin genellikle yüzde 5 olması gerekiyor. Bu nedenle, kırsal alanda 5 dönümden az arazi satın alınması mantıklı görünmüyor.

Arazinin hisseli mi, yoksa tek kişiye mi ait olduğunun mutlaka kesinleştirilmesi gerekiyor.

Orman köylerinden arazi alırken dikkatli olunmalı ve arsa tapuları önceden incelenmeli.

Sit alanı, baraj-göl konuma alanı ya da barajlara su akıtan dere kenarlarından arazi alınmaması gerekiyor.

Arazi alındıktan sonra imkânlar elveriyorsa etrafının tellerle çevrilerek ya da çit olacak şekilde ağaçlandırarak dolandırıcılara yönelik koruma altına alınması gerekiyor.

En önemli husus ise tapuyu almadan asla para ödemesi gerçekleştirmemeli.

İmarı Olan Arsa Alın

Arsa yatırımları için genelde gelişmemiş bölgelerin tercih edilmesi öneriliyor. Eğer riski göze almıyorsanız, mutlaka imarlı arsalara yatırım tercih edilmeli.

İmkânlar ölçüsünde, mümkün olduğu kadar büyük arsa alınması da yapılan öneriler arasında.

Altyapısı değersiz olan yerler kısa vadeli düşünen yatırımcılar tarafından tercih edilmemeli.

Yeni sanayileşen ya da yolgeçen bölgelerde şehirlerin geliştiği yönü önceden görüp arsa alanlar kısa sürede kâr elde edebiliyor, büyük projelerin yanında arsa almanın daima kârlı olur.

Editör: TE Bilisim