Milliyet'te yer alan habere göre, Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, bir yandan pandemi nedeni ile yaşanan göç dalgası, diğer yandan da İzmir depreminin yarattığı hareketlilikten dolayı Ege Bölgesi’nde konut fiyatlarının artığını açıkladı.

Daha da artacak

Seferihisar’da konut fiyatlarının yüzde 154, Datça’da yüzde 143, Bodrum’da yüzde 134, Çeşme’de ise yüzde 133 artığıı dile getiren Öğüt, “2014 sonrasında özellikle Urla’ya ciddi bir İstanbullu göçü oldu.

Haliyle bu durum emlak piyasasından tüketim alışkanlıklarına kadar birçok şeyi değiştirdi bu kentlerde. Urla çok önemli bir gastronomi turizmi merkezi olmaya başladı.

Alaçatı da küçük bir İstanbul’a dönüşmeye başladı. Bu artışın devam edeceğini öngörüyoruz. Endeksa verilerine göre önümüzdeki 1 yılda Seferihisar’da yüzde 80, Çeşme’de yüzde 79, Urla’da yüzde 77 değer artışı bekleniyor” dedi.

Seferihisar farkı

Ege Bölgesi’nde özellikle yazlık bölgelerin gayrimenkul piyasası açısından her zaman revaçta olduğunu belirten Öğüt, “Endeksa güncel verilerine göre, Çeşme Türkiye’nin en değerli ilk 10 ilçesi arasında. Çeşme’de yıllık ortalama konut metrekare fiyatı 21 bin 766 lira.

Çeşme’yi 13 bin 333 lira ile Urla, 12 bin 857 lira ile Güzelbahçe, 11 bin 333 lira ile Narlıdere takip ediyor. Son 1 yıldaki değer/fiyat artışını göz önünde bulundurursak Seferihisar yüzde 154 ile dikkat çekici bir artışa sahip oldu” dedi.

Her il hareketlendi

Muğla’da Bodrum, Datça, Marmaris, Ula ve Fethiye’nin de gayrimenkul piyasası açısından öne çıktığını sözlerine ekleyen Öğüt;

“Bodrum’da yüzde 134, Datça’da yüzde 143 değer artışı oldu. Son 1 yılda ise ortalama konut metrekare fiyatı Bodrum’da 19 bin 500 lira, Datça’da ise 14 bin 500 lira dolaylarında seyrediyor.

Kuşadası ve Didim’den dolayı Aydın da öne çıkan kentlerden. Son bir yılda Kuşadası’nda yüzde 138, Aydın’da yüzde 121 değer artışı yaşandı” diye konuştu.

Sektörde deprem etkisi

İzmir depreminin ardından bir anda “depreme dayanıklı ev” “yeni bina” başlıklı aramaların artığını belirten Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, “O dönemki panik haliyle özellikle Foça’da satılık ev fiyatlarında önemli bir artış gözlemledik.

Bunun dışında İzmir’de, depremin etkilediği Bayraklı, Bornova gibi ilçelerden zemin yapısı nispeten daha güçlü ilçelere yaşanan hareketlilik; ikinci ve en önemlisi ise bina yaşı bağlamında yaşanan hareketlilik gözlendi.

İnsanlar eski binalardan yeni binalara taşınmaya başladı. Depremden en fazla etkilenen Bayraklı’nın son 1 yılını değerlendirdiğimizde ise, İzmir’in merkez ilçeleri arasında yüzde 65 artış ile en az değer artışının olduğu yer olarak dikkat çekiyor” dedi.

Editör: TE Bilisim