Veryansintv'de yer alan habere göre, Döviz kurundaki artış ve konut fiyatlarının tavan yapması üzerine ev sahibi olmak ortalama gelir düzeyine sahip Türk vatandaşları için hayal oldu.

Buna karşın yabancılara Türkiye’den konut satışı geçen yıla oranla yüzde 50’den fazla arttı.

250 bin dolara ev alanlara vatandaşlık verilmesi de milyonlarca kaçak ve sığınmacıyla uğraşan Türkiye’nin demografik yapısını tehdit ediyor.

Türk lirasındaki değer kaybı ile Türkiye’den daha rahat konut alabilen yabancılar, Türklerin konut sahibi olmalarının önünde de büyük bir engel.

Birçok ülke konut satın alanlara geçici oturma izni verirken Türkiye’nin vatandaşlık vermesi tartışma yaratıyor.

Ceza hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla konuya değindi.

Şen, “Türk vatandaşlarının konut edinme haklarının korunması ve bu yolla yaşanan arz talep ve fiyat dengesizliğinin kontrol altına alınması için yabancıların konut satışı yoluyla vatandaşlık edinmelerine son verilmelidir.” dedi.

Yabancıya Konut Satışına Teşvik Geldi!

Konut fiyatlarındaki artış sürerken, veriler tam anlamıyla TÜİK tarafına yansımasa da, vatandaş yakından hissediyor.

Türkiye ortalamasında satılık daire metrekare fiyatı en çok kullanılan iki uygulamaya göre 8.656 ve 8.252 lira aralığında değişirken, kiralık daire metrekaresinde ise Türkiye ortalaması 37,70 ila 38,93 lira aralığında değişiyor.

Bunu yükselten yabancılara konut satışı olduğu düşünülürken, yabancılara satılan konut oranı ise kiralananların yanında devede kulak kalıyor.

Ticaret Bakanlığı, geçen haftalarda yaptığı düzenleme ile yabancıya konut satışını döviz kazandırıcı hizmetlerin kapsamına alırken, bu düzenleme ile doğrudan yurt dışında gayrimenkul, pazarlayıp satan firmalara devlet desteği sağlanacak.

Gayrimenkulde fiyatlardaki yükselişe destek olacağı öngörülen düzenleme ev ve kira fiyatları altında ezilen vatandaş tarafında tepki çekerken, yabancıya satış yapan sektör temsilcileri ise bu düzenlemenin global pazarda yer bulmalarını sağlayacağını belirtti.

Editör: TE Bilisim