Ege'de Son Söz'den Muhittin Akbel'in haberine göre, İzmir’de ender de olsa görülen bu olayı değerlendiren İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, “Böyle durumlarda kiracı, söz konusu kurumlara gidip abonelik alıyor, sorun ortadan kalkıyor. Ancak son zamanlarda mülk sahipleriyle kiracılar arasında kira davalarının arttığını görüyoruz” dedi.

Özellikle yazlık konut kiralamalarında görülen elektrik, su aboneliklerinin ev sahibinin üzerinde kayıtlı kalması, bu kez normal konutlarda ev sahiplerinin bir silahı olarak karşımıza çıktı.

Özellikle İstanbul’da sıkça görülen, ender de olsa İzmir’de de yaşanan bu farklı baskı aracı kullanılarak, kiracının elektriği, suyu kesilerek evi tahliye etmesi bekleniyor.

İzmir’de bu yönteme başvuran mülk sahibinin çok az sayıda olduğunu belirten İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, konuyla ilgili Egedesonsöz’e açıklamalarda bulundu.

KİRACILARIN ABONELİKLERİ ÜZERLERİNE ALMASI HİÇ DE ZOR DEĞİL

Elektrik, su, kiracının üzerine geçmediyse, böyle bir uygulamanın söz konusu olabileceğini işaret eden Başkan Güleroğlu, “Fakat abonelikler kiracıya geçtiyse, kontratta elektrik, su, doğalgaz aboneliklerinin kiracıda olması kayıt altına alındıysa, ev sahibi ne yaparsa yapsın, o abonelikleri üzerine alamaz. Kiracının rızası gerekir.

Aboneliklerin ev sahiplerinin üstüne kayıtlı olduğunu varsayalım. Kiracının elektriği, suyu, doğalgazı kesilirse, ilgili kurumlara gidip pek ala abonelikleri üzerine alabilir. Bunun için ev sahibinden izin almasına da gerek yoktur” dedi.

KONUTLAR İÇİN YÜZDE 25, İŞYERLERİ İÇİN YÜZDE 45 ZAM YAPILABİLİR

Kiracılarla ev sahipleri arasında kira artışları konusunda şiddetli sorunlar yaşandığını ve çok sayıda davanın açıldığını anlatan İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kiiracılarla ev sahipleri arasında şu günler de en çok kira artışları konusunda sorun yaşanıyor. Enflasyon, geçtiğimiz günlerde yüzde 45 olarak açıklandı. Geçen ay yüzde 39,5 idi. Konutlarda en fazla yüzde 25’lik artış yapılabiliyor. Fakat pek çok ev sahibi, enflasyonu gerekçe göstererek daha yüksek oranda zam istiyor. Dolayısıyla konu mahkemeye intikal ediyor.

Sözleşme yenileme tarihi geldiğinde konutlar için yüzde 25’lik oran uygulanır, ancak daha fazlası uygulanmaz. Ancak işyerleri için yüzde 25 şartı geçerli değil. Enflasyon yüzde 45 olduğu için, bu oranda zam isteme hakkına sahip mülk sahibi.

Sözleşme, yüzde 45’lik enflasyon oranı açıklanmadan bir gün önce yenilendiyse, yüzde 39,5’luk oran uygulanacaktı. Bugün masaya oturuluyorsa, oran yüzde 45’tir. Kiracılarla ev sahiplerini sürekli karşı karşıya getiren sorunların artık sona ermesini umutla bekliyoruz.”

Editör: TE Bilisim