Karar'da yer alan habere göre, Türkiye'de soğuk hava etkisini göstermese bile kombi yakmaya başlayan vatandaşlar doğalgaz faturasından tasarruf etmenin yollarını arıyor.

Kendisine göre farklı çözüm yolu bulan vatandaşlar hangi yöntemin daha doğru olduğunu merak ediyor. Doğalgaz faturaları ile ilgili son yaşananlar Eskişehir'de gerçekleşti.

Kombi yakmayan komşusunun Kapısına tehdit ve hakaret içerikli not bırakan bir kişi gündeme gelirken vatandaşlar da kombi yakmamanın cezası olup olmadığını merak ediyor.

Apartmanda yaşayan vatandaşlar için büyük bir sorun haline gelen konu hakkındaki açıklamalar Avukat ve Arabulucu Tuğba Güzel Karlıdağ’dan geldi. İşte konu hakkındaki tüm detaylar…

KOMŞUSUNUN KAPISINA NOT BIRAKTI

Son yıllarda sık sık gündeme gelen doğalgaz tartışması hakkındaki son olay Eskişehir'de yaşandı. Sosyal medyanın gündemine bomba gibi düşen olay hakkında tartışmalar devam ediyor.

Kombisine yakmayan bir kişinin kapısına tehdit ve hakaret içerikli bir not bırakan şahıs notta "Seni burada istemiyoruz. Kombini çalıştır ya da git bu apartmandan! Senin yüzünden doğal gaz faturasını yüklü ödüyoruz.

Bu sana son uyarı, ikinci uyarı olmayacak" ifadelerine yer verdi. Kombi yakmayan kişi ise soğuk havayı sevdiğini söyleyerek kombisini açmak istemediğini dile getirdi.

SOSYAL MEDYADA TARTIŞMALAR GİTGİDE BÜYÜYOR

Yaşanan olay sosyal medyanın gündeminde yer alırken vatandaşlar da ikiye bölündü. Bazıları ev sahibine haklı görürken bazıları ise komşunun haklı olduğunu savundu.

Konu hakkındaki tartışmalara son noktayı Avukat ve Arabulucu Tuğba Güzel Karlıdağ koydu.

Konu hakkındaki açıklamalarına kira ve komşuluk hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklar için arabuluculuk yönteminin kullanılması gerektiğini belirten Karlıdağ, vatandaşın uyarı şeklinin doğru olmadığını vurguladı.

Haberlerde yer aldığı gibi komşuların birbirine rahatsızlık vermesi durumunda kapısına yazı asarak uyarmanın hukuka uygun olmadığını belirten Karlıdağ, kapısına yazı atılan komşunun şikayetçi olması durumunda haklı bulunabileceğinin altını çizdi.

Türk Ceza Kanunu kapsamında tehdit ve hakaret suçunun cezai işlem gerektirdiğini belirten Karlıdağ, tehdit notu bırakan kişinin hakaret suçundan cezalandırılabileceğini söyledi.

Karlıdağ, böyle bir durumla karşı karşıya kalan kişilerin rahatsız olması durumunda yazılı bir ihtarname gönderilmesinin daha uygun olduğunu ifade etti.

EN MANTIKLI ÇÖZÜM MERKEZİ ISITMA

Bireysel ısınma sistemi ile ilgili Kat Mülkiyeti Kanunu ve Türk Medeni Kanunu’nda herhangi bir düzenleme bulunmadığını ifade eden Karlıdağ, “Bireysel ısıtma sisteminin kullanıldığı binalarda bir kat malikinin kaloriferini yakmayarak alt ve üst komşularının daha fazla fatura ödemesine neden olması halinde sürekli yüksek ısınma bedeli ödemek zorunda kalan diğer kat malikleri, ısıtma sisteminin merkezi sistem olarak değiştirilmesi yönünde talepte bulunabilir ve diğer kat malikleri ile birlikte karar alınarak ısıtma sistemi değiştirilerek bu konuya çözüm bulunabilir.” şeklinde konuştu.

İl hıfzıssıhha kurulları kapsamında halk sağlığının korunması amacıyla alınan kararları değinen Karlıdağ, dış ortam sıcaklığının belli bir derecenin altında yer alması durumunda ısıtma sistemlerinin çalıştırılması kararının alındığını vurguladı. Bu sıcaklığın genel olarak 15 derece olduğunu ifade eden Karlıdağ, kombiyi yakmayan komşuya dava açılabileceğini belirtti.

KOMBİLERİNİ YAKMAYAN MAHKEMELİK OLUYOR

Vatandaşların kombisini yakmayan komşu için dava açma hakkı olduğunu belirten Tuğba Güzel Karlıdağ, Kat Mülkiyeti Kanunu 18. maddesine vurgu yaptı. Kat malikinin bağımsız bölümlerini kullanma durumunda doğruluk kurallarına uyması gerektiğine ifade eden Karlıdağ, komşuların birbirini rahatsız etmemesi ve haklarını çiğnemesi gerektiğini aktardı.

Israrla kombisini açmayan kişilerin komşusunun ısınmasını zorlaştırdığı ve daha fazla ısınma bedeli ödemesine neden olduğu için uyarı yapılabileceğini dile getiren Karlıdağ, komşunun ısrarlı davranışına karşı kat maliklerinin Sulh Hukuk Mahkemesine başvuru yapabileceğini aktardı. Karlıdağ, dava açılması durumunda hakimin müdahalesi ve daha fazla ödenen ısınma bedelleri için geri ödeme istenebileceğinin altını çizdi.

TAHLİYE TALEP EDEBİLİR

Yapılan tüm uyarılara rağmen ev sahibinin kombiyi açmamakta ısrarcı olması durumunda uygulanabilecek yöntemler hakkında açıklama yapan Karlıdağ, Sulh hakimi tarafından verilen karara uymayan ve yükümlülüğü yerine getirmeyen kat maliklerinin hakları ihlal etmeye devam etmesi durumunda bir yıl içerisinde diğer kat maliklerinin daireyi kendilerine devrini talep edebileceğini aktardı. Konu hakkında açıklamalarına devam eden Karlıdağ şu sözlerle konuşmasını sonlandırdı:

“Bu şekilde komşularına rahatsızlık veren kişinin kiracı olması halinde ise kat malikleri karar alarak kiracının tahliye edilmesi için Sulh Hukuk Mahkemesi’nde tahliye davası açabilir, aynı şekilde mal sahibi de komşularına rahatsızlık veren kiracının tahliyesini talep edebilir.”

Editör: TE Bilisim