Posta Gazetesi'nden Bilal Emin Turan'ın Yazısı...

Konut fiyatlarındaki artışın devam edeceğini belirten Özak Global Holding Başkanı Ahmet Akbalık, “Her yıl en az 700 bin konut üretilmeli. Ancak arsa stok problemi var.

Üstelik inşaat malzemesi maliyetleri de yükseliyor. Yeni konutta arsa bedeli hariç inşaat maliyeti 1.150 dolara çıktı” dedi.

Son dönemin gündemden düşmeyen konusu konut ve kira fiyatlarındaki artış. Arz yok, talep çok...

‘Fiyatlar düşecek mi yoksa artış sürecek mi?’ sorusunun çok fazla dillendirildiği bir dönemde konuttan turizme kadar bir çok farklı alanda yatırımları bulunan Özak Global Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık’la iftarda bir araya geldik. Yeni konut maliyetinin arsa bedeli hariç 1.150 dolara (17 bin lira) çıktığına dikkat çeken Akbalık, şunları söyledi:

Arsa Yok!

“Seramik fiyatları 2 yılda 10 kat arttı. Demir, beton maliyetlerindeki artış da ortada. Bu artışlar burada kalmaz.

Üreticiler ihracat yaptıkları ve bir sınırlama gelmediği için bu inşaat maliyetleri artmaya devam edecek.

Maliyet artışları henüz mevcut ve ikinci el konutlara yansımadı. Büyük şehirlerde arsa stok problemi de var.

Özetle, konut fiyatlarındaki artış sürecek. Bence şu anda tüm gayrimenkuller çok ucuz.”

Faize Göre Kazançlı

Konut, son günlerdeki değer artışıyla altın ve döviz gibi yatırım araçlarının tahtını sarstı.

Enflasyon oranının altındaki kredi faiz oranları ve kira getirisi de hesaba katıldığında konutun şu an çok iyi bir yatırım aracı olduğunu vurgulayan Akbalık, “Yüzde 20 peşinatı verip banka kredisiyle borçlanmak çok avantajlı.

Çünkü yıllık yüzde 20 civarı krediyle borçlanıyorsunuz ama enflasyon yüzde 60’larda. Aradaki fark cebinde. Konut faizine göre marj yaklaşık yüzde 40” dedi.

İkinci El Gözde Olacak

İkinci el konutların önümüzdeki dönemde çok fazla talep göreceğini belirten Akbalık, “Çünkü sıfır konutlarda arz sorunu var. Şu anki nüfus akışına ve konjonktüre göre her yıl en az 700 bin konut üretilmek zorunda. Ancak talep karşılanamıyor.

Belli bölgelerde plansız yoğunlaşma var. Konut üreticileri ihtiyacın nerede olduğuna değil arsanın nerede olduğuna bakıyor.

Bunun için devletin yeni alanlar, uydu şehirler belirleyip orada konut üretimini sübvanse ve teşvik etmesi gerekiyor” diye konuştu.

Savaşa Rağmen Talep Sürüyor

İş alanlarını çeşitlendirdiklerini, bunlardan birinin de turizm olduğunu ifade eden Ahmet Akbalık, gelecek 5 yıl için turizme de odaklanacaklarını söyledi. Akbalık, konuşmasına şöyle devam etti:

“Şu anda Rusya-Ukrayna savaşına rağmen turizmde büyüme kararı aldık ve burada gelecek görüyoruz.

Türkiye’nin dünyada en rekabetçi olduğu sektör bence turizm sektörü. Yatak kapasitesi, ürünün niteliği, insan kaynağı, lokasyon ve ulaşım hattı...”

Avrupalı turistlerden yoğun rezervasyon talebi geldiğini belirten Akbalık, Türk turizm sektöründeki fiyatlama davranışına dikkat çekti.

Akbalık, “Batı’da yani İspanya, Fransa ve Yunanistan’da fiyatlar Euro bazında yüzde 40 - 50 arttı.

Ancak Antalya’da döviz cinsinden fiyatlar düştü. Rusya - Ukrayna krizi nedeniyle oteller panik yapmamalı. ‘Rezervasyon alamam’ korkusuyla fiyatları aşağı çekmemeliyiz. Şu anda sektör doluluğa oynuyor” dedi.

Nitelikli Turisti Rakiplere Kaptırmayalım

Türkiye’nin en fazla turist ağırlayan ülkeler sıralamasında 6’ncı olmasına rağmen turizm gelirinde 13’üncü sırada olduğuna işaret eden Akbalık, şöyle konuştu:

“Bunun başlıca sebeplerinden biri de özkaynağı olmayan işletmelerin panik nedeniyle fiyat düşürerek rekabet etmeye çalışması.

Başta Avrupa Birliği olmak üzere rakip ülkelerde turizmde fiyatlar artarken biz fiyatları düşürürsek nitelikli turisti rakip ülkelere kaptırırız.”

Belek'teki Oteli Yeniledi

Turizm alanındaki son yatırımlarından da bahseden Akbalık, şu bilgileri paylaştı: “400 milyon lira yatırımla Ela Excellence Resort Belek’in tüm yapısında işletmesel, sistemsel değişimler gerçekleştirerek yepyeni konseptlerle misafirlerimizi ağırlayacağız.

Akabinde Muğla Bodrum’un en güzel yarımadası olan Akyarlar’da 2021 sonunda alınan 345 dönümlük arsada üst gelir grubuna hitap eden delüks turizm kompleksi projelendirilmesini planlıyoruz.

Bodrum dışında Didim Altınkum’daki 163 dönümlük arsada orta-üst gelir grubunu hedefleyen 800 yatak kapasiteli resort otel projesi geliştireceğiz.

Demre’de 70 dönümlük arsada 500 yatak kapasiteli resort otel projesini de hayata geçireceğiz. Orta vadede 5 resort otel yatırım hedefimiz var.”

Editör: TE Bilisim