Coldwell Banker Lüks Konut Uzmanı Selman Çifci, konut fiyatlarının son 2 yılda yüzde 300 oranında artış gösterdiğini ifade ederek konut maliyetlerinin arttığını söyledi. Gayrimenkul rakamlarının artma sebeplerine ilişkin açıklamalarda bulunan Çifci, "Ülke enflasyonuna bağlı olarak inşaat maliyetlerinin artması ve buna bağlı olarak arsa maliyetlerinin de yükselmesi konut fiyatlarını artırdı. Örnek vermek gerekirse 2021 yılında 3 bin lira olan kiralık konut fiyatları şu anda 10 bin lira. 2021 yılında 1 milyon lira olan konut şu anda 3 milyon liraya satılıyor.

Zaten şu an konut kredilerinin kapalı olması nedeniyle konut satışları çok geriledi. Şu anda da satışlar ihtiyaç dışında çok azaldı. Gayrimenkul yatırımı da fiyatların yüksek olması sebebi ile durma noktasına geldi.

Hükümetin açıkladığı TOKİ projesi halkı ucuz konut almaya umutlandırmış olsa da bunun piyasalara etkisi çok da yansımadı. Konut fiyatlarının ucuzlayacağı yönünde birçok söylenti olsa da bu söylemler asılsız. Söylentiler, halk arasındaki konuşmalardan ibaret. Sadece konut değil satın alınan tüm ürünlerin rakamları da en az 3 katı ve daha fazla yükselmiş durumda" şeklinde konuştu.

Müteahhitlerin maliyet hesabı yapmadığını aktaran Çifci, "Müteahhitler maliyet hesabı yapamadıkları için şu an yeni çözüm olan kooperatif kurma yöntemi ile inşaatlarını devam ettiriyorlar. Burada da üyeler proje bitimine kadar konutun fiyatını bilemeyecekler. Her ay farklı aidat ödeme yöntemi ile teslim ve proje tamamlama sürelerinin uzaması söz konusu olabiliyor" ifadelerine yer verdi.

ACAR: İLERLEYEN DÖNEMLERDE YÜKSEK ARTIŞ OLMAYACAK

Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Araştırma Görevlisi Mustafa Serdar Acar ise gayrimenkul fiyatlarının son zamanlarda arttığını dile getirdi. İlerleyen dönemlerde konut fiyatlarında bir yükseliş beklemediğini açıklayan Acar, şu ifadelere yer verdi:

"Özellikle 2021 yılından itibaren gayrimenkul sektöründe artışlar meydana geldi ancak uygulanan maliye ve para politikaları ile birlikte ilerleyen dönemlerde bu kadar yüksek derecede artış olmayacağını düşünüyorum" dedi.

Gayrimenkul fiyatlarını belirleyen unsurların çeşitli faktörlere bağlı olduğunu söyleyen Araş. Gör. Acar, ''Gayrimenkul fiyatları arz, talep ve maliyetlere göre belirleniyor. İnşaat hammaddesinin bir kısmı ülke içinde üretiliyor ancak belirli bir kısmı da ithal ediliyor.

Bu nedenle döviz kurlarında meydana gelen değişmeler inşaat maliyetlerine yansıyarak fiyatlar üzerinde etkili oluyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan inşaat maliyet endeksi değerleri incelendiğinde 2021 yılı Eylül ayından itibaren keskin artışlar olduğu görülüyor" dedi.

"KESKİN VE ANİ ARTIŞLAR YAŞANMAYACAK"

Yabancı ülke vatandaşlarının da ülkemizden konut satın aldığını söyleyen Acar, ''TÜİK’in açıklamış olduğu konut satış istatistiklerine göre 2020-2022 Ekim dönemi arasında yabancılara yapılan konut satışı en yüksek 2022 Haziran ayında gerçekleşirken, 2022 Ocak-Ekim döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26,9 artarak 55 bin 21 olarak gerçekleşti.'' bilgisini aktardı.

Devletin son olarak gerçekleştirdiği TOKİ yatırımları hakkındaki fikirlerini aktaran Acar, ''Konut piyasasında talep ve maliyet artışı nedeniyle özel sektör, piyasa arzını karşılayamaması sonucunda devlet, TOKİ aracılığıyla gayrimenkul piyasasında oluşan dengesizliği ortadan kaldırmak için gayrimenkul arz etmeye başlamıştır.

Ödemede de kolaylıklar sağlaması ile birlikte de piyasada olumlu hava yaratacağını düşünüyorum. Fiyatların artması söz konusu olacaktır ancak 2021 döneminde yaşanan keskin ve ani artışların yaşanmayacağını düşünüyorum. Ama burada ekonomiye güven önemli bir göstergedir" ifadelerine yer verdi.

"FİYAT ARTIŞLARINI SADECE FIRSATÇILIK İLE AÇIKLAYAMAYIZ"

Acar, ''Gayrimenkul ücretlerinde meydana gelen artışın sebepleri olarak maliyet artışını ve talep seviyesinin arz seviyesinden yüksek olmasını gösterebiliriz. Enflasyon seviyesinde meydana gelen artış ve/veya azalışlar inşaat maliyetlerine ve dolayısıyla da satış fiyatlarına yansıyor.

Enflasyonda meydana gelen artış inşaat maliyetlerini artırarak gayrimenkul piyasasında da maliyet enflasyonun görülmesine neden olabilmekte ve aynı zamanda gayrimenkul piyasasında talebin arzdan yüksek olması sonucunda da talep enflasyonu ile karşılaşıyoruz.

Fiyatların artmasında fırsatçılık gibi unsurlar da etkili olabilmektedir ancak fiyat artışlarını sadece fırsatçılık ile açıklayamayız. Gayrimenkul piyasasında talep seviyesi arz seviyesinden fazla oluyor. Talebin arzı aşması durumunda da fiyat piyasa denge fiyatının üzerinde oluşabiliyor” bilgisini aktardı.

Yurt dışı ile Türkiye'yi kıyasladığımızda ülkemizde gayrimenkul fiyatları arasında çok büyük farklılıklar bulunmadığını söyleyen Araş. Gör. Acar, “Ülkemizde gayrimenkul fiyatları döviz kuru nedeniyle yabancı yatırımcılar için düşük fiyatlı ve cazip hale geliyor. Döviz kuru nedeniyle yerli vatandaşlar için yurtdışında gayrimenkul fiyatları yüksek seyrediyor. Bu nedenle yerli vatandaşların yurtdışında ev almaları ülkemize kıyasla daha maliyetli duruma geliyor” diye kaydetti.

Editör: TE Bilisim