Yeniden değerleme güncel piyasa koşullarına göre sabit kıymetlerin zaman içinde meydana gelen enflasyonist etkilerden korunmasıdır.

Farklı bir deyişle, sabit kıymetlerin piyasa koşullarında emsal değerlerine yükseltilmesidir.

Yeniden değerleme sıklıkla gelir vergisi ve emlak vergilerinin hesaplanmasında kullanılır.

Emlak vergisi ödenen bina, arsa ve arazi gibi vs. taşınmazlara ait vergi değerinin belirlenmesinde ise arsa ve arazilerin metrekare başına düşen birim fiyatları yeniden değerleme oranı ile birlikte dikkate alınır.

Vergi Usulü Kanunu’na göre takdir komisyonları tarafından 4 senede bir olmak üzere arsa ve arazilere yönelik asgari metrekare birim fiyatları, belirlenmiş olan yeniden değerleme oranı üzerinden saptanır.

Yönetmeliğe göre 1.000 liranın altında kalan küsurlu rakamlar vergi değerine dahil edilmez.

Kanuna göre bir gayrimenkulün vergi bedeli, taşınmazın kazanılmasını takip eden yıl ile beraber, her yıl bir önceki yılın vergi değerinin, o yıl için belirlenen yeniden değerleme oranının yarısı miktarında artırılması ile bulunur.

Örneğin; 2021 yılında 500.000 lira olan bir taşınmazın emlak değeri, yüzde 122,93 lük yeniden değerleme oranı ile 2022 yılında 561.465 liraya tekabül eder.

Yani yıl içerisinde aldığımız bir taşınmaz değerine bu oranı uyguladığımızda Tapu müdürlüklerinde yapacağımız taşınmaz satışlarında bu oranı uygulamamız gerekmektedir.

Aksi taktirde taşınmazın değerinin altında gösterilmesi halinde ceza ödemek zorunda kalacaktır.

Ayrıca taşınmaz satışlarında satış işlemi bitikten sonra 30 gün içerisinde taşınmazın bağlı bulunduğu Belediyeye beyan edilmesi gerekmektedir.

Haftaya başka bir konuda bulunmak üzere hoşçakalın dostça kalın yeni bir yılın sizlere mutluluk ve huzur getirmesini diliyorum.

Editör: TE Bilisim