İstanbul Ekonomi Araştırma Türkiye Raporu yayınlandı...

Rapora göre, enflasyon her şeyin fiyatını etkilediği gibi kira fiyatlarını da fazlasıyla etkilemiş durumda.

TÜİK’in verilerine göre, 2021 yılının mayıs ayında yüzde 16,59 olan enflasyon, geçtiğimiz mayıs ayında yüzde 73,50’ye kadar çıktı.

Yüksek enflasyon kaynaklı zamlardan ev kiraları da nasibini aldı. Bunun sonucunda özellikle ev kiralamak durumunda olanların durumu oldukça zorlaştı.

Bütün bu yaşananlardan sonra, hükümet konuyla ilgili bir adım attı.

Buna göre, TBMM Genel Kurulu’ndan geçen önerge ile birlikte 1 Temmuz 2023 tarihine kadar geçerli olmak şartıyla, konut kiralarına yapılacak zam maksimum yüzde 25 oranında olacak şekilde sabitlendi.

Söz konusu önerge yürürlüğe girdiği 11 Haziran 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak. Kiracılar bu yeni gelişmeyle birlikte kısmen de olsa rahatlamış durumda.

Biz de Türkiye Raporu olarak Haziran ayı ikinci raporumuz için topluma kira fiyatlarını sorduk. Toplumun yüzde 49’u kira fiyatlarında yaşanan artıştan ötürü endişeli.

Bunun yanında, yüzde 8’i taşınmak istemediği halde taşınmak zorunda kaldığını belirtiyor. Yüzde 9’luk kesim ise taşınmak istediği halde taşınamadığını ifade ediyor.

Yani, toplumun geneline baktığımız zaman, yüzde 66’lık bir kesim kira fiyat artışlarından etkilenmiş durumda.

Yaş gruplarını incelediğimiz zaman ise kira artışlarının en çok orta-üst yaş grubunu etkilediğini görüyoruz.

Kira fiyatlarındaki artışın endişe seviyelerini yükselttiğini belirtenlerin en yüksek olduğu yaş grubu yüzde 54 ile 45 - 54 yaş grubu iken yüzde 53 ile 55 - 64 yaş grubu ikinci sırada.

Üçüncü sırada ise yüzde 52 ile 35 - 44 yaş grubu var.

Çalışma gruplarına baktığımız zaman sonuçların birbirine yakın olduğu görülüyor. Kira fiyatlarındaki artışın en çok etkilediği grup yüzde 55 ile maaşlı devlet çalışanları.

İkinci sırada ise yüzde 54 ile kendi hesabına çalışanlar/işverenler yer alırken üçüncü sırada ise yüzde 51 oranla ücretli özel sektör çalışanları yer alıyor.

Editör: TE Bilisim