Haber 3'de yer alan haberegöre, konut fiyatlarında yıllık artışta rekor serisi Ekim ayında ara verdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) verilerine göre Ekim'de konut fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 188,20 arttı. Eylül ayında yıllık artış yüzde 189,09 ile rekor kırmıştı.  

Türkiye genelinde yeni konutlarda fiyatlar yıllık olarak yüzde 177,4 artarken, yeni olmayan konutlarda ise yüzde 190'lık yıllık artış görüldü. Türkiye genelinde ortalama birim fiyat metrekare başına 16 bin 563 liraya çıktı.

Diğer yandan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayı konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde konut satışları Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 34,1 azalarak 117 bin 806 oldu. Ayrıca Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 57,7 azalış göstererek 16 bin 655 oldu.

Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 14,1 olarak gerçekleşti. Ocak-Kasım döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,7 artışla 258 bin 524 oldu. Kasım ayındaki ipotekli satışların, 5 bin 133'ü; Ocak-Kasım dönemindeki ipotekli satışların ise 70 bin 170'i ilk el satış olarak gerçekleşti.

 Konut piyasasından kötü haberler peş peşe gelirken altın ve para piyasalarının takip edilen ismi olan ünlü analist İslam Memiş, konut kredileri hakkında dikkat çeken bir uyarıda bulundu.

Fox Tv'de Reyhan Baysan'ın sunduğu Ekonomi Arası programına konuk olarak izleyicilerin sorularını yanıtlayan Memiş, "ev fiyatları düşer mi?", "ev almak için beklemeli miyiz?'" sorularını da cevapsız bırakmadı.

"KONUT KREDİLERİ YÜZDE 1'İN ALTINA DÜŞECEK"

İslam Memiş gayrimenkul piyasaları hakkında gelen soruları şöyle yanıtladı: "Ev maliyetlerindeki döviz kuru ve taleple oluşan bir fiyat artışı ben 2023 yılında halen bekliyorum. 

Özellikle yüzde 34 gibi bir oranda satışlarda düşüş var ama bu talep kaybıyla değil insanların alım gücüyle alakalı bir düşüş olduğu için bunların genelde yanlış anlaşıldığını ben gözlemliyorum. Yine bir konut kampanyası ve düşük faizli kredi 2023 yılın ilk çeyreğinde geleceğini düşünüyorum'' dedi.

"SAYIN BAKAN BİZZAT SÖYLEDİ"

İslam Memiş'in bu açıklamasının ardından Reyhan Baysan bu gelirse fiyatlar yeniden yükselmeyecek mi? sorusunu yöneltti. İslam Memiş ise; ''evet talep artışından dolayı yüzde 20 civarında bir fiyat artışı bekliyorum. Geçen hafta da sayın bakana bizzat sordum böyle bir kampanya olacak mı diye evet olacak dedi. 

Özellikle emlak faiz oranlarının yüzde 1'in altına gelmesi de talep oluşumunu mutlaka desteleyecektir diye düşünüyorum. Benim kişisel beklentim konut fiyatlarında bir düşüş beklemiyorum. Eğer kredi kullanarak ev almayı düşünüyorsanız kredi faizlerinde bir düşüş bekliyorum'' dedi.

İSTANBUL'DA FİYATLAR ÜÇE KATLANDI

Türkiye'nin en sıcak konut pazarı İstanbul'da fiyatlarda yukarı yönlü ivme Ekim'de de devam etti. Buna göre İstanbul'da konut fiyatları Ekim'de yıllık olarak yüzde 204,6 arttı. Yeni konutlarda artış yüzde 198,3 olurken, yeni olmayan konutlarda yüzde 206,9'luk artış görüldü. Ekim ayı itibariyle İstanbul'da metrekare başına ortalama fiyat 26 bin 637 oldu.

İzmir'de konut fiyatları aynı dönemde yüzde 186,4 arttı, birim fiyat 19 bin 632 TL oldu. Ankara'da yıllık artış yüzde 194,1 olurken, birim fiyat da 12 bin TL'ye ulaştı.

Editör: TE Bilisim