Milli Gazete'de yer alan habere göre Memiş, genç nüfusun çok olduğu ülkemizde birçok gencin ev alamadığını belirtirken, ''Enflasyon artıyor, maliyetler artıyor.. Emlakta bir rant ortaya çıktı.

Türkiye'ye gelen yabancı yatırımcı 250 bin dolar karşılığında bir gayrimenkul alarak vatandaşlık alıyor. Üstüne diğer maliyetlerini ve kârını da koyarak satıyor.

Bütün bunlar emlak fiyatlarını artırıyor. Kendi ülkenizde o sermaye sahiplerine muhtaç kalıyorsunuz. Bunlar beni rahatsız eden problemler.

Blok blok daire alıp piyasayı kendileri oluşturup sonra yüksek fiyattan bu evleri Türklere satıyorlar. Sistemde bir eksiklik olduğunu söylüyorum. Bunların tespit edilmesi gerekiyor.

Bizim evlatlarımız ev almak, barınmak zorunda. Şu anda elinde nakit olanlar ev almak için bekliyorlar ama fiyatlara yetişemiyorlar. Bu piyasayı kim nasıl belirliyor?'' dedi. 

Memiş, bunlarla birlikte, "Rekabet Kurumu gibi bir kurum var bu ülkede. Bunun tespit edilmesi gerekiyor. Yabancı yatırımcıya dilediğin gibi yatırım yapabilirsin ama fiyat belirleyemezsin, rant piyasası yapamazsın denmeli. Bu sisteme bir dur denmeli. Bir rant ekonomisi var zaten'' ifadelerini kullandı.

Alabiliyorsanız Biran Evvel Ev Alın

Konut almanın artık zor olacağını vurgulayan Memiş, ''Konut almak istiyorsanız bir an önce almalısınız. Türkiye göç alan bir ülke. Kitlesel göçler artmaya devam edecek. Nüfus artışı demek kiranın artması demek. Döviz vb artışlar da maliyete yansıyacak.

Türkiye'nin genç nüfus oranı çok fazla, bu insanlar evlenecek, barınma ihtiyacı olacak, nasıl ev alacak? Bu konular gözden geçirilmeli. İpin ucunu koyuverdiğiniz zaten, bir sistem kuramadıktan sonra bu işler geçecek demekle maalesef geçmiyor.

10 yıl önce bir daire aldım, şimdi bu kadar diye karşılaştırın. Şu anki oturduğunuz dairenin fiyatının 3 - 4 katına çıkaran sadece dolar kuru değildir, başka problemler vardır'' değerlendirmesini yaptı.

Ev Almak Hayal Olacak

Memiş ayrıca ev almanın hayal haline geleceğini belirtirken şöyle konuştu:

''Benim tezim şu, ev almak hayal olacak. Herkes 10 yıllık, 20 yıllık kira kontratlarıyla oturmak zorunda kalacak eğer bu rantın önüne geçilmezse.

Dışarıdaki adamın gelip burada kural koymasına izin verilmemeli. Son 2 yıldır ev satan, araba satan zarar etti.

Yatırım amaçlı ev alınır mı? 20 yıl önce dolar 1,25 lira seviyesinde, bugün 14,75 lira seviyesinde. Maliyet ne dolar? Bu kadar.''

Editör: TE Bilisim