Haber 7'de yer alan habere göre, parkı bahçesi hatta havuzu olan bir güvenlikli sitede yaşamak herkes için cazip görünse de bedeli giderek ağırlaşmaya başladı. 

Havuz malzemeleri, çocuk parkının oyuncakları, kortun zemini, otoparkın yer çizgileri derken aidat ücretleri çığ gibi katlanarak büyüyor.

Asgari ücrete yapılan ara zam, yükselen maliyetler ve enerji fiyatlarındaki değişim site aidatlarına aşırı zam olarak yansıdı.

Daha önce yılda bir kez yapılan aidat zamları, asgari ücrete gelen ara zam sonrası personel giderlerinden dolayı tekrar zamlanırken, fiyatları kiralarla yarışır hatta geçer oldu.

Yılbaşında ise yeni bir zam daha gelecek olması sitelerde oturan ev sahiplerini ve kiracıları şimdiden kara kara düşündürüyor. 

Yapılan bir araştırmaya göre, İstanbul'da site aidatlarına son 1 yılda yüzde 80 zam yapıldı.

Hatta bazı lüks semtlerde ve özellikle havuzlu sitelerde bu rakam yüzde 150'leri buldu. Adeta kontrolden çıkan site aidatlarında 8 bin TL'yi bulan rakamlar mevcut.

KENDİ DAİRESİNE KİRA ÖDER OLDULAR

Aidatlardaki yükseliş hem sitelerde kendi dairelerinde oturan ev sahiplerini hem de kiracıları yeni arayışlara itmiş durumda.

Kirada oturan vatandaşlar aidatla beraber iki kira öder hale geldiklerini söylerken ev sahipleri de kendi dairelerinde adeta kiracı durumuna düşmüş durumda.

VATANDAŞLAR SİTELERDEN KAÇMAYA ÇALIŞIYOR AMA...

Özellikle büyük şehirlerde kira fiyatlarını geçen aidatları ödemek istemeyen bir çok vatandaş ise sitelerden taşınmak istediğini söylerken kiralık daire bulamamaktan şikayet ediyor.

YASAL SINIR YOK

Aidatlara yapılacak zamlar için bulundukları sitedeki kirayı geçmeme dışında yasal bir sınır yok, genellikle enflasyon, asgari ücret artış oranı ya da yönetimce belirlenen farklı bir rakama göre belirleniyor.

TOPLANTILARA KATILIN

Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında site aidatlarını belirleme yetkisi site yönetimine ait. Aidatları belirlemek için kat malikleri kurulu, yılda bir defadan az olmamak üzere toplanıyor. 

Yüksek aidat artışlarıyla karşılaşılmaması için ev sahiplerinin bu toplantılara katılımı büyük önem taşıyor.

Çünkü bu kurul, maliklerin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasıyla toplanıyor ve oy çokluğuyla karar veriyor.

YÖNETİM PLANINA DİKKAT

Site aidatlarında en önemli noktalardan biri de Yönetim planını. 1+1, 3+1 ve 4+1 dairelerden oluşan bir sitede eğer yönetim planında ‘Herkes eşit aidat ödeyecek’ şeklinde bir hüküm varsa bu adaletli olmayan bir aidat toplamaya neden oluyor.

Ancak başta dikkatle incelenmeden kabul edilen yönetim planından dolayı itiraz etme şansı da kalmıyor.

Uzmanlar ise ev satın alırken yönetim planına iyi bakılmalı ve genel kurullara katılarak da site yönetim bütçesine itiraz etme hakkını elde etmeliler uyarısında bulunuyor.

AİDATI KİM ÖDER?

Eğer evde kiracı varsa kiracı, kira sözleşmesinde aksi kararlaştırılmadıkça kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlü.

Editör: TE Bilisim