Asgari ücret zammı Türkiye'de son zamanlarda konuşulan en önemli konular arasında yer alırken milyonlarca asgari ücretlinin maaşı artacak.

Bu noktada hayat pahalılığı da maaş oranında artacakken bunu bir kazanç haline dönüştürmek isteyen ev sahipleri asgari ücretin artmasını hedef göstererek kontratı bitmeyen kiracıya zam yapmak istiyor. Pek çok kiracı yılbaşı zammı adı altında ev sahiplerinin bu girişiminin mümkün olup olamayacağını araştırmaya devam ediyor. 

Konuyla ilgili pek çok kiracı araştırmalarına devam ederken uzman isimden konuyla ilgili detaylı yanıt geldi. 

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, “Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Kasım ayı değişim oranları açıklandı. Buna göre iş yerleri için yıllık kira artışı yüzde 70,36 ile rekor seviyeye ulaştı.

Konutlar ise 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 akşamına kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde yüzde 25 oranında net bir artış oranı söz konusu. Özellikle de home ofislerde iş yeri olarak kullanılıyor ise onlarda da kira artışı iş yeri artışına tabii” ifadesini kullandı. 

KONTRAT BİTMEDEN KİRA ARTTIRILABİLİR Mİ?

Gayrimenkulde fiyat artışları nedeniyle ev sahiplerinin ev fiyatlarını yükselttiğini dile getiren Hakan Akdoğan “Yüzde 25’lik zam sınırına uyanların sayısı çok az. Ancak yapılan artışlara rağmen yılbaşının yaklaşmasıyla ev sahiplerinden tekrardan zam talepleri gelmeye başladı. Fakat zamlar, kontratın yenilendiği ayda yılda bir kere yapılır. Yılbaşında maaşlara gelecek zamlar, nedeniyle zam talep edilemez” diye konuştu.

Ev sahibinin haklı bir nedeni yoksa kiracısını evinden çıkarmayacağını dile getiren Komite Başkanı , “Kiracının kirayı ödememesi, sözleşme maddelerine aykırılıkta bulunması, evin izinsiz başkasına kiraya verilmesi ya da sözleşmede yazan amaç dışında kullanılması, evde esaslı bir tadilat, tamirat yahut yıkım yapılacak olması gibi haklı sebepleri bulunuyorsa kiracı tahliye edilebilir. Ancak kiracı kirasını ödüyorsa, aidatlarını ödüyor, sorumluluklarını yerine getiriyorsa ve evi de amacına göre kullanıyorsa o kiracı tahliye edilemez” ifadelerini kullandı.

Daha fazlası için kamugundemi.com haber sitesi bildirimlerini açmayın unutmayınız. 

Editör: TE Bilisim