TGRT Haber'de yer alan habere göre, son dönemlerde artan fahiş kiralar nedeniyle ev sahipleri ile kiracılar karşı karşıya geldi.

Türk Borçlar Kanunu’nda, taraflar arasında hukuki sorunlara neden olan kiralardaki ciddi artışları engellemek için geçici olarak değişiklik yapıldı.

TÜFE oranına göre belirlenen ev kiralarına 1 Temmuz 2023’e kadar ara verilerek kiraya yapılacak zam oranı yüzde 25’le sınırlandırıldı. Fakat bu da taraflar arasındaki anlaşmazlıkların önüne geçemedi.

MAHKEMELERİN YÜKÜ ARTTI

Yasal düzenlemeyi bertaraf etmek isteyen bazı ev sahipleri kiracısını çıkarıp evini yüksek fiyattan kiraya vermek için bazılarıysa fahiş fiyata kiraladığı evin kirasını kiracıdan almakta zorlandığı için çareyi tahliye davalarına aramaya başladı.

Bu tür davalara yüzde 25 zam sınırı yasasına uyulmaması nedeniyle eski kiracıların davaları da eklenince sulh hukuk mahkemelerinin yükünün arttığı belirtiliyor.

ZORUNLU ARABULUCULUK DEVRİ

Yeni Şafak’ta yer alan habere göre; uzun süren ve mahkemelerin iş yükünün artmasına sebep olan bu davalarla ilgili Adalet Bakanlığı, harekete geçti.

Kira anlaşmazlıklarıyla ilgili açılan davalara zorunlu arabuluculuk şartı getiriliyor. Yeni düzenlemeye göre; taraflar mahkemede dava açmadan önce arabulucuya başvuracak.

Arabulucu da anlaşma sağlanamazsa dava süreci başlayacak. Arabulucuya başvuru yapılmadan doğrudan mahkemeye başvurarak açılan davalar ise reddedilecek.

Mahkemelerdeki iş yükünün azalmasını sağlayacağı belirtilen yeni uygulamanın eylül veya ekimde hayata geçirilmesi planlanıyor. Böylece zorunlu arabuluculuk ile uzun süren mahkeme süreçleri de sona erdirilecek.

Editör: TE Bilisim