Sabah'ta yer alan habere göre, devlet konut sektörünün hareketlenmesi ve binlerce kişinin ev alması için çalışmalarını sürdürürken, fırsatçılar yine rahat durmuyor.

Orta gelirliler için yapılan kampanyanın ardından 2. el konutlarda da uygun faiz oranlarının konuşulması fırsatçıların yine iştahını kabarttı.

KONUT FİYAT DEĞİŞİMLERİNİN HIZI

Piyasayı manipüle eden kişiler konut fiyatlarını her geçen gün biraz daha artırdı. 1 yıl hatta 1 hafta içinde fiyatı fahiş oranda değişen internetteki gayrimenkul ilanlarından bazıları deşifre edildi.

YÜZDE 82'LERE VARAN ARTIŞLAR GÖRÜLDÜ

Mayıs 2022'de 1 milyon 400 bin liraya satışa sunulan bir gayrimenkulun güncel fiyatı yüzde 82 artışla 2 milyon 550 bin lira oldu.

Bir başka adresin fiyatının ise her gün 50 bin lira arttırıldığı görüldü.

3 Ocak 2023'te 1 milyon 750 bin liradan satışa sunulan yere ertesi gün 50 bin, bir sonraki gün de 50 bin artış yapılarak 1 milyon 850 bin lira yapıldı.

Yine 3 Ocak'ta 1 milyon 650 bin lira olan yer ertesi gün 1 milyon 800 bin lira yapıldı.

"FIRSATÇILAR NEDENİYLE SEKTÖR ZARAR GÖRÜYOR"

Gayrimenkul Danışmanı Nilüfer Kas, "Gayrimenkul sektörü zaten son 5 aydır durağanlaştı. Fırsatçılar nedeniyle sektör zarar görüyor" dedi ve detayları anlattı.

Nilüfer Kas, "Mülkiyet hakkı konusunda her mülk sahibi istediği fiyata mülkünü satabilir. Ama işin insani, vicdani ve ahlaki ve ekonomik boyutu var." ifadesini kullandı ve sözlerine şöyle devam etti:

"Her konut kredi faizlerinin düşürülmesinde konut fiyatlarının artırılmasının hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Bunun tam karşılığı fırsatçılıktır.

Maalesef bu fırsatçılar nedeniyle, piyasayı bu yolla piyasayı manipüle edenler yüzünden mülkünü gerçek pazar fiyatlarından satmak isteyen satıcılara karşı güvensizlik oluşuyor.

Bunu yapmaya kimsenin hakkı yok. Gayrimenkul sektörü zaten son 5 aydır durağanlaştı. Fırsatçılar nedeniyle sektör zarar görüyor."

KONUT ALIM YA DA SATIM ZAMANI MI?

Konut fiyatlarının dalgalı devam etmesi ile birçok kişi alım veya satım için kararsız kalıyor.

Nilüfer Kas bunun için ise, "En doğru zaman her zaman uygun evi bulduğunda harekete geçmektir. Bir sonraki gün bir önceki günden daha yüksek maliyet demektir. Vatandaş uygun evi bulduğunda beklemesin" dedi.

FIRSATÇILARA AĞIR CEZALAR ŞART

Konut fırsatçıları nasıl durdurulabilir? Bu soru için Kas şunları söyledi:

"Bu konuda bakanlıkların ilan ettiği gibi fiyatı yükselen konutlara kredi desteği vermemesi ve fiyat artışı yapanlara caydırıcı ağır cezalar kesmesi gerekiyor.

500 bin Türk lirası fiyatı artıran birine 10 bin Türk lirası ceza kesmenin bir yaptırımı olmaz. Zaman içinde bu yaptırımların fırsatçıları durduracağına inanıyorum."

BU ARTIŞ NE ZAMAN DURUR?

Nilüfer Kas: "Maliyetlerdeki artış devam ettiği sürece yeni konutlarda fiyat artışı devam edecek. Ancak eskisi kadar hızlı bir artış beklemiyorum" diyerek şunları ifade etti:

"İkinci el konutların fiyatları da birinci el konutları takip ediyor. Bu nedenle konut almayı 'fiyatlar düşünce alırız' diye erteleyenler hata yapar."

Editör: TE Bilisim