Türkiye'de 2021'de 721 bin ruhsat alındığını, bu yıl bu sayının yılın 11 aylık bölümünde 416 bine gerilediğine işaret eden İdikat, "Konuta talep artıyor çünkü hane sayısı yükseliyor. Öte yandan hanelerde yaşayanların sayısı yakın gelecekte 3'ün altına düşecek. Nüfus artıyor, yabancı talebi var. Merkez Bankası verilerine göre konut fiyatlarında yüzde 184'lük artış var" dedi.

Konutların yatırımcının eline geçtiğine işaret eden İdikat, "Türkiye'de konut yatırımı güvence olarak görülüyor. Türkiye'de konut sahipliği yüzde 58'in altına indi. Bu kiracıların sayısının arttığı anlamına geliyor. Parası olan ev alıyor, bu da kiraları yükseltiyor. Kiracılık arttı ancak kiracıların yüzde 63'ü haklarını bilmiyor. Türkiye'de bir kiracıyı 11. yılda çıkarırsın" şeklinde konuştu.

Piyasada durgunluk var

Son dönemde konut piyasasında durgunluk yaşandığına işaret eden İdikat, "Çünkü banka kredisi kullanımı azaldı. Bankalar yüksek miktarda kredi vermiyor. Kredi limitleri düştü. Vatandaşlarının yüzde 70'inin bütçesi 1 milyon liradan az ancak evlerin yüzde 20'si 1 milyon liradan düşük!" dedi.

Konut aramasının online ile başladığını, büyükşehirlerde bu oranın yüzde 85'e ulaştığını dile getiren İdikat, şöyle devam etti:

"Aramalarda yüzde 46 ile 3+1 konut tipi ilk sırada. Bunu 2+1 takip ediyor. İstanbul, Ankara ve İzmir'de artan fiyatlar nedeniyle 1+1'e ilgi artıyor. Ev tercihinde ilk sırada 'depreme dayanıklılık' yer alıyor. İzmir'de deprem sonrası insanlar sahilden uzaklaşma başladı.

Aidatlar da önemli bir kriter haline geldi. Marketlere ve toplu taşımaya yakın olmak da önemli kriterler özelliğini koruyor." İdikat, konut fiyatlarındaki artışın 2023'te de süreceğini, fiyatların yüzde 50-60 oranında artabileceğini dile getirdi.

Editör: TE Bilisim