Milliyet Gazetesi'nden Betül Yasemin Keskin'in haberine göre, Gayrimenkul piyasasındaki hareket dur durak tanımıyor. Yapılan araştırmalar, günlük kiralanan konut sayısında yüzde 10'luk bir artış olduğunu gösterirken, günlük kiralık konutta pazarın yüzde 52'si de İstanbul'da bulunuyor.

Ancak yaz aylarının gelmesiyle artması öngörülen bu oran gayrimenkul piyasasında nasıl bir hareketliliğe sebep olacak?

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan anlattı. Akdoğan, günlük kiralık piyasasının büyüyen bir pazar durumunda olduğunu ve yabancılara satılan taşınmazların kiraya verilmesi başta olmak üzere, başka bir malike ait taşınmazı kiraya vererek yapılan işlemlerin arttığını vurguladı.

Yaşanan artış sonrasında Akdoğan, "Bu dönemde kiralık piyasasında yaşanan daralma sonrasında bu işi yapanlar da portföy bulmakta zorlanıyor diyebiliriz" ifadelerini kullandı.

Fiyatlar Artacak

Peki yaz aylarının gelmesiyle günlük kiralanan konut sayısında nasıl bir değişiklik olacak, artan fiyatlar göz önünde bulundurulduğunda bu süreç nasıl ilerleyecek?

Hakan Akdoğan, "Aslında kısa dönemli kiralama yaz aylarında artıyor. Kendi evlerini belirli bir süre ile kullanan malikler kalan dönemleri bile bu şekilde değerlendirmeye çalışıyorlar" dedi.

Bu fiyatların aynı zamanda ikame konaklama alternatiflerinin fiyat değişimlerine de bağlı olduğunu söyleyen Akdoğan, pandemi sonrasındaki dönemde fiyatların artacağını söyleyebilmenin mümkün olduğunu iletti.

Özellikle pandemi sürecinde günlük kiralık pazarının dünyada aktif bir konaklama şekli haline geldiğini görülüyor. İlerleyen yıllarda global anlamda günlük kiralama seçeneğinin alternatif konaklama modeli haline geleceği söylenebilir mi?

Hakan Akdoğan, "Airbnb ile başlayan süreç ülkelerde farklı modeller ile geliştirilerek yaygınlaşıyor. Gelişmeye de devam edecek" açıklamasında bulundu.

Ofisler Eve mi Dönüşecek?

Özellikle İstanbul'da artan konut sıkıntısı gözleri aktif olarak kullanılmayan ofislere çevirdi. İlerleyen günlerde kullanılmayan boş ofislerin konutlara dönüştürülğp dönüştürülemeyeceğiyle ilgili Hakan Akdoğan, "Bu durum mümkün, aslında home ofis olarak kullanılan ve daha düşük kira bedellerinde kalan taşınmazların kiralarında da artışlar olacaktır" dedi. Ancak Akdoğan, ofislerin konaklanabilir bir hale gelmesinin dengeleri değiştireceğini, kiralık ofis piyasasının yukarı yönlü hareketine neden olabileceğini de özellikle vurguladı.

Daha Nitelikli Yatırımcılar Gerekiyor

Türk vatandaşlığına başvuruda alınacak gayrimenkul değerinin 250 bin dolardan 400 bin dolara yükseltileceği duyuruldu. Peki bu artık sektörü nasıl etkileyecek?

Hakan Akdoğan, şöyle cevaplandırdı:

Bu değişikliği olumlu karşılıyoruz. Daha nitelikli yatırımcının ülkemize gelmesi gerekiyor. Aslında konut fiyatlarında da özellikle projelerde rakamların artık bu seviyelerden başladığı da aşikar.

Artık nitelikli yeni konut projelerinde metrekare değerlerinin 50 bin lira seviyelerine kadar yükseldiği ve bu rakamlardan satışlara başladığı görülüyor.

Gayrimenkul Alım Satımı Hızlanacak

TBMM gündemindeki son düzenlemeyle konut alım satımlarında tapu dairelerinde yapılan devir işlemleri artık noterlerde de yapılabilecek.

Noterde yapılacak işlemlerin gayrimenkul alım satımlarına etkisi merak ediliyor. Yapılması planlanan yeni düzenlemeye göre, tapu devir işlemleri noterlerde gerçekleştirilebilecek. 

Noterlerin gayrimenkul satış sözleşmelerini düzenlemek konusunda yetkilendirilmesi halinde bürokratik işlemlerin yoğunluğunun azalacağı düşünülüyor.

Gayrimenkul alım satımlarında noterlerin devreye girmesi devir işlemlerinde bürokrasiye takılma sorunu azaltacak mı?

Avukat Oğuz Kara, şu yorumda bulundu:

Esasen bu süreç motorlu araç alım satımındaki süreci andırıyor, güncel durumdan önce bir otomobilin satımı için noterde işlem yapıldıktan sonra trafik tescil bürosuna gitmek ve ruhsat başvurusunda bulunmak gerekiyordu, şu anda sırf noterlerde yapılacak işlemlerle satış gerçekleştirilebiliyor.

İki Kurum da Yetkili

Avukat Oğuz Kara, "Noterlikler de iş yükü yoğun kurumlar olmakla birlikte tapu dairelerine göre daha fazla sayıdalar. Bunun sisteme hız katması söz konusu olabilir" diye konuştu.

Sonuç olarak noterlerin yetkilendirilmesiyle sürecin daha hızlı olduğu bir sistemin kurulabileceğini ancak bunu yaparken güvenliğin sağlanması bakımından tedbirler alınması gerektiğinin altını çizen Kara, "Tapu sicilinin aleni ve herkes tarafından erişilebilir olması bu bağlamda önem taşır. Yani işlemi gerçekleştiren noterin de işlemin güvenliğini sağlamak için bir tapu memuru kadar bilgiye erişim imkânı olmalı" dedi.

Bu hususlara dikkat edildiği sürece işlemin tapu dairesinde veya noterde yapılması arasında büyük bir fark olmayacağını söyleyen Kara, bu iki kurumun da gayrimenkul satış sözleşmesine resmiyet kazandırmaya yetkili kuruluşlar olduğunun altını çizdi.

Editör: TE Bilisim