Bloomberg HT'de yer alan habere göre, geçen yıla oranla inşaat maliyet endeksinde Mayıs ayı için yüzde 105 oranında artış açıklanmasına karşın kamu altyapı yatırımlarında önemli bir gider olan enerji ve malzeme maliyetlerindeki artış oranının yaklaşık olarak yüzde 145 olarak gerçekleştiğine dikkat çeken Eren “İşçiliğin yüzde 44 oranında kalmasından dolayı malzemedeki artış bir oranda sübvanse edildi” dedi.

Eren “Bu artışları kompanse edecek bir fiyat artışı olmadığı için meslektaşlarımız yatırımlarını olabildiğince yavaş, olabildiğince zorlanarak yapmaya çalışıyorlar. İnşaat sektörü gerek konut sektöründe, ama ağırlıklı olarak kamu altyapı yatırımlarında kamuya yaptığı işleri banka kredileri ile finanse etmeye çalışıyor. Bu sürdürülebilir değil.” şeklinde konuştu.

Eren konut satışlarındaki artışa dair değerlendirmesinde “Konut sektöründe arz talep dengesizliği artarak devam ediyor. Konut üreticileri gerek finansman, gerek de başta akaryakıt olmak üzere malzeme fiyatlarındaki aşırı maliyet artışı nedeniyle yeni konut projelerinde konut üretmekte zorlanıyorlar.

Haziran ayında 150 bin konut satılmış gözüküyor. Burada bizi ilgilendiren sevimsiz kısım bunların maksimum yüzde 28’inin ilk el konut satışı olması.

Yeni konut alma hususunda yavaşlama var. Hem yeni konut üretmek konusunda geri kalmış durumdayız, hem de vatandaşımız fiyat artışı sebebi ile maalesef yeni konut almaktan geri duruyor.

Bunun bizim sektörümüze veya istihdam ettiğimiz nüfusa bir faydası yok. İnşaat sektöründe yılbaşından beri yüzde 7’lik bir daralma var bu bizim endişe ettiğimiz bir durum.” İfadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim