Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, artan konut fiyatları milyonlarca vatandaşın ortak sorunu. Buna bir de fırsatçılar eklenince ev sahibi olmak daha da zorlaştı.

Kamu eliyle yapılan kampanyalarla konuta erişimin kolaylaşması hedeflenirken, talebi gören bazı kişi ya da firmalar ilan fiyatlarını bir gecede artırdı.

Öyle ki bir günde 1 milyon TL’lik fiyat artışları yaşandı. Kamu, bu fırsatçıları takibe alırken önemli bir hamle de özel sektörden geldi.

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER), güvenilir alım-satım imkânının sağlanacağı yeni bir ilan platformu kuracağını açıkladı.

GYODER’in 2023 yılı vizyonunun ve projelerinin detaylarının paylaşıldığı toplantıda konuşan GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, projeye ilişkin şu bilgileri verdi:

“Sıfır konuttan başlayacağız. Bir ilan sitesi olacak, dolayısıyla buradan satın alma, kiralama yapılabilecek. Yalnızca GYODER üyelerinin projeleri olmayacak, zaman içinde piyasaya da açılacak. Öncelikle bütün üyelerimizle oraya projelerimizi koyacağız. Tamamen regüle, tamamen şeffaf bir şekilde ilanlar paylaşılacak.”

DENETİM YAPILACAK

Bilgilerin doğruluğunun denetlendiği, bir taşınmaza ilişkin yalnızca bir ilanın bulunduğunun garantiye alındığı bir site kurulacaklarını anlatan Kalyoncu, “O gayrimenkul geçmişte kaça satılmış, kaça kiralanmış gibi bilgiler de olacak. Bu, herhangi bir suistimali zaten engelleyecek. Bir evin fiyatı iki katına, üç katına çıkıyorsa fırsatçılıktan dolayı, bunun geçmişini görüp farkında olabileceksiniz” dedi.

Bir denetim mekanizması da oluşturacaklarını anlatan Kalyoncu, “İlan koyanlar da birbirlerini şikâyet edebilecek. Portalın ismi üzerinde çalışıyoruz, eylül ayında açmayı planlıyoruz”şeklinde konuştu.

2.3 TRİLYONLUK HACİM

GYODER Başkan Yardımcısı Neşecan Çekici de Türkiye’deki konut ticaretinin yıllık 2.3 trilyon liraya ulaştığını, ortalama konut fiyatının 1 milyon 797 bin lira olduğunu belirtti. Sektörde sıfır konutlarla ilgili güvenli bir platform bulunmadığını söyleyen Çekici, “GYODER olarak hazırladığımız ilan portalıyla hem güvenilir alım satım imkânı tanımak, hem de yıllık 724 milyar TL’lik sıfır konut ticareti pazarını genişletmek istiyoruz” diye konuştu.

Tuğra Gönden, Ayla Heyfegil, Mehmet Kalyoncu, Neşecan Çekici, Sertac Karaağaoğlu (soldan sağa) GYODER’in yeni dönem projelerini ve hedeflerini açıkladı.

FİYATLARI DÜŞÜRECEK YENİ MODEL

Derneğin gündeminde konut fiyatlarını ve kiralarını düşürecek yeni bir model de var. Kamu arazilerinde kamu-özel sektör işbirliği ile konut üretilmesi önerisinde bulunduklarını belirten Kalyoncu, “Bugün arsa maliyeti konut maliyetinin yüzde 50’sine geldi. Hazine arazilerinde konut üretilmesi demek maliyetin yarı yarıya düşmesi anlamına gelir.

Yap-sat yerine yap-kira modeli ile özel sektör bu alanlarda üretim yaparsa kira sorunu çözülebilir. Kamunun kontrolü ve denetiminde uygulanacak bu model için ilgili bakanlıklarla görüşmeler sürüyor. Kiralamanın yanında satış için de bu model uygulanabilir” dedi.

Kentsel dönüşümün önündeki en büyük engellerden birinin kira fiyatları olduğunu belirten Kalyoncu, “Evi yıkılacak kişiler için uygun fiyatlı kiralık eve ihtiyaç var. Yap-kira modeli ile yüz binlerce konut üretirken, aynı zamanda dönüşümün de önünü açabiliriz” ifadelerini kullandı.

YERLİ MALZEME YATAY MİMARİ

GYODER’in 4T’yi oluşturan ‘Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum’ prensiplerine sahip 2023 vizyonu özetle şöyle açıklandı: “İthal malzeme kullanımını azaltarak yerli malzemeyi olabildiğince artırırken, yatay mimari odaklı kentsel stratejiyi güçlendirmeyi hedefliyoruz.

Konut-AVM ve ofis üçlemesinin bizi tek başına geleceğe taşımayacağını biliyor, bu üçlüyü ‘lojistik-sanayi ve veri merkezi’ ile güçlendiriyoruz. GYODER olarak karbon ekonomisine katkı sağlamak adına proje çalışmasına başladık. Kentsel dönüşüm yerine kentsel kalkınmayı kapsayıcı hale getiriyoruz.”

22 BİN KONUT KAMPANYADA

Orta gelirliye yönelik hazırlanan ‘Yeni Evim’ kampanyasına GYODER’e üye 39 firmanın katıldığını belirten Mehmet Kalyoncu, 143 projede 22 bin konutun düşük faiz ve 15 yıl vade ile satışa sunulduğunu dile getirdi. Kalyoncu, kimi müteahhitlerin düşük vergi ödemek için daha az kredi kullandırmasına ilişkin şunları söyledi:

“Bu program, daha çok küçük ve orta ölçekli konut geliştiricilerin yararlandığı bir program oldu. Bu tür sıkıntıların oralarda olması muhtemel, biz de duyuyoruz. Kurumsal firmalarda böyle bir şey olmaz.”

Editör: TE Bilisim