Milliyet'te yer alan habere göre, konut teslimlerindeki KDV oranı yeniden düzenlenerek satın alınan konutun büyükşehirlerde olup olmadığına, arsa birim metrekare değerlerine bakılmaksızın aynı şartlarda KDV'ye tabi tutulması ve bu teslimlerdeki KDV oranının sadeleştirilmesi sağlanacak.

Konutların net alanının 150 metrekareye kadar olan kısmı için KDV oranı yüzde 8, 150 metrekarenin üzerindeki konutlarda, bu sınırı aşan kısım için yüzde 18 olarak belirlendi.

KDV İndirimi Örnek Hesaplama

1,5 milyon liralık 160 metrekare bir konut KDV indirimi öncesi 1 milyon 770 bin liraya alınırken, şimdi bu rakam 140 bin lira vergi avantajıyla 1 milyon 630 bin liraya düşecek.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da büyük metrekarelerde yapılan ve arsa rayiç değeri yüksek oranda olan taşınmazlara yeni dönemde bir fırsat olabileceğini belirten Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı Milliyet'e yaptığı açıklamada; 

"Daha önce doğrudan yüzde 18 bir uygulama oluyordu. Evin fiyatı KDV’si yüzde 8 yerine yüzde 18 olarak alınıyordu. Şimdi arada fark düzeltmesi alınacak. 150 metrekareyi geçen kısım 10 metrekare ise o 10 metrekarenin KDV oranı yüzde 18 olarak kabul edilecek." dedi.

Yeni Konutlar için Geçerli

Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Metrekaresel fark anlamında çok az yeni yapıyı etkileyecek. 

Ev fiyatlarında ikinci el satışların payı yüzde 70’in üzerinde. Birinci el konut üretimi ciddi anlamda azaldı.

Metrekaresel anlamda evlerin yapılan boyutları da küçülüyor bu nedenle birden sahadaki gayrimenkullerle ilgili fiyatlarda göreceğimiz değişiklik sınırlı olacak.

Arsalarda Fırsat Olabilir

Arsalardaki KDV düzenlemesi... Bu Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da büyük metrekarelerde yapılan ve arsa rayiç değeri yüksek oranda olan taşınmazlara yeni dönemde bir fırsat olabilir.

Gaziantep’te Urfa’da taşınmazlar yapılıyor. Bizim daha çok ihtiyacımız dar gelir ve orta gelirler için düşük metrekarelerdeki taşınmazlar için verilecek bazı desteklerle ilgilidir.

KDV’den ziyade ilk taşınmazlara verilebilecek faiz destekleri ya da bu taşınmazlarla ilgili evim gibi modeller sistemine dahil olan avantajlar TOKİ’nin bu süreçte sağlayabileceği ek yeni yapılar bu sektördeki konut ihtiyacını hızlı toparlayabilecek örnekler diyebiliriz.

Avantajları Neler?

Bunların KDV’si yüzde 18’den 8’e düşürüldü. Bunun özellikle şirketler tarafından satılan veya icra daireleri tarafından satılan yerlerde ya da ihaleler üzerinden satılan yerlerde bir avantajı değerlendirilebilir şahıslarda böyle bir oranda KDV tahakkuk etmiyor. Özellikle şirketlerin mevcuttaki taşınmazlarını satarken bunun bir faydasının olacağını değerlendirmek mümkündür."

İkinci El Konut Satışına Etkisi

Lüks konut uzmanı Sühran Aras ise yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Müteahhitler açısından artı getireceğini düşünmüyorum. KDV indirimini fiyata yansıtacaktır diye düşünüyorum.

150 metrekarenin altındakiler ikinci el satışlarda bir artısı olur ama her satıcı bir müteahhit gibi çalışıyor. Sıfır binalarda gerçekten inanılmaz rakamlar söylüyor müteahhitlerimiz, orada biraz rahatlama sağlayabilir.

Vergilendirme Nasıl Olacak?

Orada zaten eskiden beri 150 metrekare üzerinde avantaj vardı. Ticariler hangi fiyat olursa olsun satılıyor ama konutta büyük bir sıkıntı baş gösterdi. Önemli olan 150 metrekarenin altındaki gayrimenkullerdir. O da yüz de 8’e düştü diye biliyorsunuz bu güzel bir indirim."

Editör: TE Bilisim