Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre, temelleri Gaziantep’te atılan, 1995 yılından itibaren de Kazakistan’a yoğunlaşan Rams Global, Kazakistan’ın en büyük inşaat ve gayrimenkul şirketlerinden biri olduktan sonra rotayı Türkiye’ye çevirdi. Kazakistan’da bugüne kadar 55 proje hayata geçiren ve 20 bin konut teslim eden Rams Global, Türkiye’de 5 yılda sektörün ilk 5 firmasından biri olmayı hedefliyor.

Türkiye yatırımlarına Gaziantep’te 400 yataklı bölgenin en büyük hastanesini inşa ederek başlayan şirket, İstanbul Şerifali’de yarım kalan bir projeyi tamamlayıp teslim aşamasına getirdi. Sırada yeni yatırımlar var.

Bahçelievler'de Dev Proje

Şirketin Türkiye planlarını Rams Global Üst Yöneticisi (CEO) Devran Bülbül ile devralıp tamamladıkları Quattro İstanbul projesinde konuştuk.

Türkiye’de şu an için konut projelerine yöneldiklerini söyleyen Bülbül, Quattro İstanbul projesinin ardından İstanbul Bahçelievler’de eski Anadolu Efes fabrikasının bulunduğu arazide 792 konuttan oluşan yeni bir projeye başlayacaklarını, projenin yatırım hacminin 3 milyar lira olacağını belirtti.

Bülbül, “Bu projede çok iddialıyız. Bahçelievler’de kendine ait 40 dönüm koru alanı olan, balkonlu, yeşil alanı bol ilk ve son proje olabilir” dedi.

Sürpriz Yatırımlar

İstanbul’da yatırımlarının devam edeceğini ve sürpriz projelerinin olacağını ifade eden Bülbül, Avrupa yakasında 2, Anadolu yakasında 1 olmak üzere 3 yeni projeye daha hazırlandıklarını açıkladı. İstanbul dışında Bodrum’da villa ve otel projelerinin olacağını kaydeden Bülbül, yurtdışında da projeler geliştireceklerini dile getirdi.

Dubai’de ve Tayland’da devam eden projelerinin bulunduğunu, Almanya’da ise yatırım fırsatlarını araştırdıklarını söyleyen Bülbül, tüm projelerinin hacminin 30 milyar lirayı bulacağını ifade etti.

Maketten Konut Satışı Firmanın İntiharı

Yatırımlarını özsermaye ile yaptıklarını, kredibiliteleri yüksek olmasına rağmen kredi kullanmadıklarını vurgulayan Devran Bülbül,“Kredi,çek, senetle işimiz yoktur. Özsermayesi ile büyüyen bir firmayız.

Özsermayenin verdiği güçle ‘yap-sat’ kültürüyle projeler yaptığımıziçin avantajlı konuma geçiyoruz.

Yap-sat kültürümüz olduğu için projemizi geliştiririz, inşaatını bir seviyeye getiririz sonra satışa çıkarız. Böylece riski minimize etmiş oluyoruz” diye konuştu.

Yatırımlarını özsermaye ile yaptıklarını, kredibiliteleri yüksek olmasına rağmen kredi kullanmadıklarını vurgulayan Devran Bülbül,“Kredi,çek, senetle işimiz yoktur.

Özsermayesi ile büyüyen bir firmayız. Özsermayenin verdiği güçle ‘yap-sat’ kültürüyle projeler yaptığımıziçin avantajlı konuma geçiyoruz.

Yap-sat kültürümüz olduğu için projemizi geliştiririz, inşaatını bir seviyeye getiririz sonra satışa çıkarız. Böylece riski minimize etmiş oluyoruz” diye konuştu.

Satılan Yerine Konulamıyor

“Maketten, topraktan daire satma kültürü artık firmanın intiharıdır” diyen Bülbül, şunları söyledi:

“2 liraya daire satıyorsunuz, maliyetler bir anda yükselince maliyet 2.5 liraya çıkıyor, satış fiyatı 2 lira. Bu çok riskli hale geldi, yap-sat kültürünün gelmesi lazım.

Türkiye’ye o kültürü biz tekrar getireceğiz. ‘Maketten, topraktan satayım, maliyetler arttı sonra sattığımı da yerime koyamıyorum’ durumu bizde olmuyor.

Yap-sat hem fiyat belirleme konusunda avantaj sağlıyor hem de vatandaşın talebi artıyor. Türkiye’ye yeni girmiş bir firma olarak 3 günde 100 daire sattık. Bu önemli bir olay.”

Arz Talep Dengesi Bozuldu

Son dönemde inşaat sektöründe yeni projelerin yavaşlamasına değinen Bülbül, şöyle konuştu:

“Şu anda arz talep dengesi şaşmış durumda. Artan gayrimenkul fiyatlarının yanısıra üretim maliyetleri de arttı. Ne yazık ki Türkiye’de birkaç firma hariç özsermayesi kuvvetli olmadığı için firmalar satamayınca, üretim de yapamıyor.

Maliyetler de artınca arztalep dengesi şaşıyor. ‘Topraktan satma devri kapandı’ diye üretim yapamıyorlar. Öngöremiyorlar. Aslında talep var hatta ciddi talep var.

Biz sektördeki açığı gördük. Halkımız piyasaya güvenmiyor. Biztamamlama garantisi, kira garantisi gibi birçok garanti veriyoruz. Yap-sat kültürümüz de bizi ayrıştırıyor.

Bugüne kadar 20 binden fazla konutu teslim eden Rams Global’in, Kazakistan’da da yatırımlarına devam ettiğini anlatan Devran Bülbül,“Şu an inşaat aşamasında 13 proje bulunurken, bunlardan en büyüğü Rams City projesi. 2023 yılında tamamlanması planlanan projemizi de özkaynaklarımızla yapıyoruz.

Almatı’da konut projelerimiz devam edecek. Ayrıca yeme-içme sektöründe ve paylaşımlı ofis sektörlerinde yatırımlarımız devam edecek” dedi.

Editör: TE Bilisim