Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre haziran ayında 150 bin 509 bin adet konut satıldı.

İlk satışlar yıllık bazda yüzde 11.57 arttı. İpotekli satışlarda ise mayıs ayındaki hızlı artışın ardından normalleşme görüldü.

Yabancılara yapılan satışlar yıllık bazda yüzde 81.76 artarak 8 bin 630 oldu. Haziran ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 5.7.

Ocak-haziran döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 72.7 artış görüldü.

Yabancılara satışlarda Haziran ayında da Ruslar, bin 887 konutla ilk sırada yer aldı. Rusları 987 konut ile İran, 807 konut ile Irak vatandaşları izledi.

 ‘DÖVİZ GİRDİSİ SAĞLIYOR’

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt;

“Konut satın alımında 250 bin dolar olan vatandaşlık bedelinin 13 Haziran itibariyle 400 bin dolara çıkacağının açıklanmasından sonra yabancılar fiyat artışından etkilenmemek için ciddi oranda alım yaptı.

Verilen teşvik ve desteklerin beden bulduğu tablo devam ediyor, önümüzdeki dönemde de devam etmesini bekliyoruz. ” dedi.

Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır mayıs ayında yabancıya konut satışının rekor kırdığını hatırlattı ve şöyle konuştu:

“Gayrimenkul sektörü dünyanın en güvenli yatırım aracı. Ülkemiz için ise çok büyük bir döviz girdisi. Ayrıca cari açığın kapatılması için de önemli bir kalem oluşturuyor.”

‘FİYAT ARTIŞINA NEDEN OLUYOR’

BOSS4 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, artan üretim maliyetine ve yeni konut üretiminin yeterli olmayışına karşılık talebin güçlü olmasının ve yabancı ilgisinin fiyatların ciddi oranda artmasına neden olduğunu vurguladı.

Sektöre devlet desteğinin şart olduğunu ifade eden Akkuş, “Konut ve arsa satışlarında ikinci yarıda da benzer bir performans bekliyoruz.” dedi.

İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, yaz mevsiminin genelde durgun geçirmesine rağmen açıklanan rakamların sevindirici olduğunu belirtti.

Çulhalık, mevcut konut ihtiyacının karşılanması için girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve vatandaşın alım gücünün yükseltilmesi doğrultusunda adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

Editör: TE Bilisim