Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 'düşük faizli konut kredisi' uygulamasını  duyurmasının ardından, bazı ev fiyatlarında anında fiyat artışı yapıldığı görüldü.

Ülke genelinde satılık konutların metrekare fiyatları, geçen yıla göre yüzde 120 artış gösterdi.

Özellikle konutlarda yaşanan fiyat artışları kabine toplantısının gündem konularının başında geliyordu.

Toplantı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, konut finansmanında hazırlanan paketin kullanıma sunulduğunu duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın toplantısının ardından konut fiyatlarının anında yükseltilmesi dikkat çekti. Bazı ev fiyatları neredeyse iki katına çıkartıldı.

Hesabından bir açıklama daha yapan Şamil Tayyar “Kararın mürekkebi kurumadan, üzerine güneş doğmadan konut fiyatları artmaya başladı. Hangi ara bu kadar vicdansız olduk?” dedi.

Ekonomist Oğuz Demir, açıklanan konut kredisinin kiraları daha da artıracağını söyledi.

Neden konut kredisi paketi açıkladıklarını anlamaya çalıştığını belirten Demir, şu soruları sordu:

"Böyle bir şeye ihtiyaç mı var? Ekonominin ana sorunu şu anda insanların ucuz krediyle konut alması mı? Değil herhalde. Şu an en son ihtiyacımız olan şey konut talebinin daha da artması çünkü konut fiyatları zaten çok arttı.

Bu paket, ekstra bir konut talebi demek. Eğer bu parayı ödeyebilecek gelire sahip insanlar varsa ekstra konut talebi artacak. Buradan bir siyasetçi ne amaçlıyor? Neden böyle bir şeye ihtiyaç duydular? Mantık şu olabilir: Müteahhitlerin işini artırmaya çalışıyorlardır. İkincisi ise insanlar şu anda konut fiyatları ve kiralarla ilgili sorun yaşıyorlar. Ev alırken sorun yaşıyorlar.

Bunu kolaylaştırmaktır. İkisi açısından da şöyle bir sorun var: ‘İlk kez konut alacaklar için’ diyor. Parası olan insanlar konut alacak bu gidişle. Bu, konut talebini bir miktar daha yukarı çekeceği için fiyatlar artacak. Fiyatların artması kiraların artması demek.

Zaten şu anda herkes kiracı ile ev sahibi arasında sorunları konuşuyorken, üzerine bir de bu konut fiyatları ve kiraları daha da yukarıya çekecek bir paket yapmak, sorunu çözmekle yakından uzaktan alakası olmayan bir adım haline geliyor."

Asıl sorunun her alanda patlayan enflasyon olduğuna dikkat çeken Demir;

"Şimdi bu maliyet artışı üzerine, zaten bütün dünyada merkez bankaları 'talep daha yukarı gitmesin' ve 'fiyatlar çılgın bir yere ulaşmasın' diye faiz artırımına gidiyor.

Biz ise daha da talebi artıracak, yangına bir kez daha benzin dökecek işler yapıyoruz. Gelirin bu kadar eridiği bir ortamda insanlar çektikleri bu ev kredilerini nasıl geri ödeyecek?" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim