Hükümetin orta gelir seviyesindeki vatandaşlar için başlattığı ve yüksek enflasyon koşullarında uygun faiz oranlı kredi imkânı getiren Yeni Evim Konut Finansman Programı’nda çok önemli sorunlar ve güçlükler yaşanıyor.

Program kapsamında İstanbul 1’inci Bölge; Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla 2’nci bölge, diğer tüm iller 3’üncü bölge olarak belirlenmişti.

1’inci Bölge olan İstanbul’da en çok 5 milyon lira, 2’nci Bölgedeki illerde en çok 3 milyon lira, 3’üncü Bölgedeki illerde ise en çok 2 milyon lira kredi kullanılabilecek.

Konut fiyatlarının oldukça yükseldiği bu koşullarda başlatılan bu proje, konut için gerekli olan nakde düşük faizle ulaşma açısından önemli bir fırsat olarak değerlendiriliyordu ancak birçok vatandaşımız, buldukları projelerde istedikleri krediyi çekemediklerinden şikayet ediyor.

Şöyle ki inşaat firmaları, yüksek gelir vergisi ödememek adına bitmiş sıfır konutların rayiç bedellerini düşük gösteriyor.

Daha açık anlatımla Ankara için 3 milyon lira fiyatı olan bir konut için yüzde 10 oranında, yani 300 bin lira peşinatı düştüğünüzde 2 milyon 700 bin liralık bir kredi çekmeniz gerekiyor.

Çoğu firma, konutlara talip olan vatandaşa bu durumdaki konuta en fazla 700 bin lira veya 1 milyon lira kredi çıktığını söylüyor.

Elinde bu kadar yüksek nakdi olmayan vatandaş ise kredi çekemediği için bu konutu alamıyor.

Yüzde 10 peşinat düşüldükten sonra tamamına kredi kullanılabilen az sayıdaki konutun fiyatları ise adeta el yakıyor ya da üst limitin üzerinde fiyata satılıyor.

Özetle projeden yararlanmak ve kredi çekebilmek için elinizde bir hayli nakit bulunması gerekiyor.

Tamamına kredi çekilebilen konutların geri ödemesi ise ortalama gelir sahibi bir hanenin ödeme gücünü bir hayli aşıyor. Gel de çık işin içinden…

Editör: TE Bilisim