Borsa Gündem'de yer alan habere göre, pandemi sonrası müstakil evlere olan talep dünya genelinde gayrimenkul fiyatlarının hızla artmasına neden oluyor.

Türkiye’de yazlık bölgelerde müstakil ev fiyatları 10 bin lira ile 150 bin lira arasında değişiyor.

Özellikle de başta Ruslar olmak üzere yabancıların yoğun talebi Türkiye’de yazlık bölgelerde fiyatların daha hızlı artmasında etkili oluyor.

Fiyatlar sadece ülkemizde değil komşu ülkelerde de yükselişini sürdürüyor. Rusya’da geçen yıl yaşana yüzde 23 oranında artışın bu yıl yüzde 30’lara ulaşması bekleniyor.

Rusya’da İnşaat Bakanlığı ile Sanayi Bakanlığının geliştirdiği “az katlı inşaatta devlet standartları” projesinin müstakil ev fiyatlarında yüzde 20 ila 30 oranlarında artışa neden olması bekleniyor.

Rus resmi haber ajansı RIA Novosti’ye konuşan uzmanlar, Rusya Sanayici ve Girişimciler Birliği’nin (RSPP) İnşaat Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret İnşaat Bakanlığı tarafından toplu konut ve müstakil konutlarda “Devlet Standartları (GOST)” getirmeyi planladığını aktarırken, getirilecek tek standart uygulamasının yapı malzemelerinin tasarımına ve üretim teknolojilerine yönelik olarak standartları da kapsayacağını vurguladı.

Öte yandan inşaat için devlet standardı (GOST) uygulamasının başlatılması nedeniyle özel konut fiyatlarının artacağı konusunda uyaran uzmanlar, müstakil gayrimenkullerin yüzde 20-30 oranlarında artabileceğini tahmin ediyor.

Ajans, inşaatta tek standart uygulamasının yapı malzemeleri ve projede ucuz ve alternatif seçenekleri azaltacağının düşünüldüğünü aktarırken, Müstakil Ev İnşaat ve Kalkınma Kulübü’nün başkanı Valery Lukinov’un açıklamalarına göre yasanın sadece toplu inşaatı etkileyeceği ifade edildi.

Rusya’nın en büyük emlak danışmanlık şirketlerinden Etazhi araştırmalarının sonuçlarına göre, geçen yıl Rusya’daki müstakil evlerin ortalama fiyatları yüzde 23 gibi rekor artış kaydetti.

Editör: TE Bilisim