Hürriyet'te yer alan habere göre, TOKİ başvurularının ne zaman yapılacağı merak ediliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un verdiği bilgiye göre İstanbul’da hane geliri 16 bin TL, diğer illerde 14 bin TL altında olanlar başvuru yapabilecek. Böylece gerçek ihtiyaç sahipleri sosyal konut imkanından faydalanacak.

TOKİ BAŞVUIRUSU NE ZAMAN YAPILACAK?

Cumhuriyet tarihinin en büyük Sosyal Konut projesi için geri sayım başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 13 Eylül’de açıklayacağı projede ‘gelir sınırı’ belli oldu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un verdiği bilgiye göre İstanbul’da hane geliri 16 bin TL, diğer illerde 14 bin TL altında olanlar başvuru yapabilecek. Böylece gerçek ihtiyaç sahipleri sosyal konut imkanından faydalanacak.

Uygun ödeme planı sayesinde 81 ilde vatandaş kira öder gibi ev sahibi olurken, 240 aya varan vade imkânı da sağlanacak. Aylık taksitlerin asgari ücretlilerin ödeyebileceği bir tutar olacağını belirten Bakan Kurum “Ödemelerin toplam hane gelirinin yüzde 30’unu aşmaması gerekiyor” dedi.

GENÇLERE YÜZDE 20 KONTENJAN AYRILDI

TOKİ eliyle yapılacak konutlar için gelir sınırı dışında evi olmama şartı da aranacak. Bu koşulları sağlayanlar projeler açıklandıktan sonra başvurularını yapacak. Sonrasında kura çekimi ile hak sahipleri belirlenecek. Konutların maliyetine devlet desteği de sağlanacağı için özel sektörün satışa sunduğu evlerden daha ucuz olacak.

Sosyal konut projelerinde emekliler, şehitler ve gazi yakınları ile engelliler için özel kontenjan ayrılıyor. Bu yıl ise ilk kez listeye gençler de dahil edildi. 30 yaş altındaki kişilere projelerden yaklaşık yüzde 20 kontenjan ayrılmasına karar verildi.

Açıklanacak projeler konutla da sınırlı olmayacak. Hazine’ye ait altyapılı arsalar da yine dar gelirli için satışa sunulacak. Konuta başvurmayan vatandaş arsa için başvuru yapabilecek. Bunun için de evi olmaması şartı aranacak.

Vatandaş aldığı arsa üzerinde evini yaptırabilecek. Bir de küçük ve orta ölçekli işletmeler için sanayi siteleri projeleri hayata geçecek. Bu projeyle üretim ve istihdam desteklenirken, kira öder gibi işyeri sahibi olunması da sağlanacak.

81 ilde hayata geçecek konut projelerinde sayılar talebe göre belirlenecek. Bakan Murat Kurum, il il talep belirlenmesi için valiliklere yazı yolladıklarını açıklamıştı. Bakan Kurum bu projelerle hem dar gelirlinin ev sahibi olacağını, hem de piyasaya çıkan yüzbinlerce konutla satış ve kira fiyatlarının gerileyeceğini ifade etmişti.

ORTA GELİRLİ İÇİN KAMPANYA

TOKİ eliyle dar gelirli için yapılacak sosyal konut projesinin yanında bir de orta ve orta üstü gelir grubu için çalışma var. Emlak Konut GYO öncülüğünde, özel sektörün de dahil olacağı bir konut kampanyası planlanıyor.

Geçmişte de yapılan bu kampanyalarda konut kredi faizleri ve peşinatlar düşmüş, taksit ödemeleri ötelenmişti. Uygun ödeme planı sunan kampanyalar yoğun ilgi görmüştü.

ASGARİDE 1.650 TL ÖDEME

Yüzde 30'luk gelir sınırı projeksiyonuna göre, aylık geliri 15 bin lira olanın taksit ödemesi 4 bin 500 lira, 12 bin lira olanın 3 bin 600 lira, 10 bin lira olanın 3 bin lira olması planlanıyor.

Hükümetin bu yıl yaptığı zamlarla 5 bin 500 liraya yükselen asgari ücretle çalışan bir vatandaş ise, sosyal konut projesinde bin 650 lira taksit ödemesi gerçekleştirecek.

Hiç evi olmayan vatandaşa 240 ay vadeli ve uygun taksitlerle konut, arsa ve işyeri imkânı sunulacak. Ayrıca 81 ilde olacak sosyal konutlar; yatay mimari, sıfır atık uyumlu, iklim dostu malzemeler, yenilenebilir enerji sistemi gibi özelliklere sahip olacak.

Dev konut hamlesi kapsamında dar gelirliler, şehit ve gazi yakınlarının yanı sıra gençler ve emekliler de ayrı kota içinde değerlendirilecek.

Konut sayısının yüzde 20'si 30 yaş altı gençlere ayrılırken, yüzde 20 için de emekli vatandaş için kota ayrıldı. 81 ilde 450- 500 bin konut ve işyeri yapılması planlanıyor.

Editör: TE Bilisim