Demirören Haber Ajansı'ndan Mehmet Çınar'ın haberine göre Özgün, Türkiye'de ise yapılan araştırmalara göre konutların en çok değerlendiği iller arasında Antalya'nın üst sıralarda geldiğini söyledi.

Helmann Yapı olarak, İngiltere merkezli küresel gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank'ın araştırmalarından bir rapor hazırladıklarını belirten Selman Özgün, dünya genelinde gayrimenkule ilginin artarak devam ettiğini söyledi.

Dünya genelinde her yıl milyonlarca konut satılırken, Türkiye'nin 2021'de 1.5 milyona yakın konut satışıyla Avrupa'da ilk sırada olduğunu belirten Özgün, koronavirüs salgınının devam eden koşulları, yüksek faiz oranları ve Rusya-Ukrayna savaşının küresel ekonomide yarattığı sorunlara rağmen, konut piyasasının canlılığını koruduğunu, gayrimenkule yatırımın da kazandırmaya devam ettiğini kaydetti.

Konut En Çok Türkiye'de Değerlendi

İngiltere merkezli küresel gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank'ın, 56 ülke ve bölgeyi değerlendirdiği Küresel Konut Fiyat Endeksi'nin 2021 raporuna göre, Türkiye'de yıllık yüzde 59.6'lık konut değer artışıyla lider konumda olduğunu dile getirdi. Özgün, “Bu anlamda yabancı satışların da zirve yaptığı 2021'de Türkiye konutun en çok değerlendiği ülke oldu" dedi.

Enflasyon Düşünce de Birinci

Selman Özgün, 2021 yılı sonu itibarıyla, bir yılda konutun en fazla değerlendiği ilk 10 ülkeyi ise şöyle sıraladı:

“Türkiye yüzde 59.6, Yeni Zelandayüzde 22.6, Çekya yüzde 22.1, Slovakya yüzde 22.1, Avustralya yüzde 21.8, Hollanda yüzde 20.3, ABD yüzde 18.8, Güney Kore yüzde 18.4, Jersey yüzde 18.4, Estonya yüzde 17.3."

En Hareketli Piyasa

İspanya, İtalya gibi birçok Avrupa ülkesinde enflasyon da hesaba katıldığında konutta fiyat artışı yerine değer kaybı yaşandığını dile getiren Özgün, Avrupa ekonomisinde 2020'de yaşanan olumsuzluklardan bahsederek; 

“Tüm bu ağır resme karşın konut sektöründe sadece İngiltere'de teşvikleri gördük ancak 2021 performansına baktığımızda değerlenme yüzde 11 seviyesinde görünüyor. Türkiye ise geçen yıl önemli bir teşvik açıklamadı. Buna rağmen konut satış adedinde en hareketli piyasa olmayı sürdürüyor" diye konuştu.

Antalya'da Değer Artışı Yüzde 130!

Dünyada gayrimenkule yönelik ilginin arttığını ve insanların enflasyondan gayrimenkul yatırımlarıyla korunduğunu belirten Özgün, şunları söyledi:

“Diğer yatırım alanlarının bazen enflasyonun altında kaldığı görülebiliyor. Özellikle küresel ekonominin çalkantılı olduğu bu dönemde en karlı yatırım gayrimenkul ve konuta ilgi artıyor.

Küresel anlamda da konut yatırımcısına en çok kazandıran ülke Türkiye oldu. Türkiye'de ise yapılan araştırmalara göre konutların en çok değerlendiği iller arasında Antalya üst sıralarda geliyor.

Antalya'ya rağbet her geçen gün artıyor. Bu nedenle konutta değerlenme oranı çok yüksek. Mart başı itibarıyla bu rakam yüzde 130'lara ulaştı."

Editör: TE Bilisim