Milliyet'te yer alan habere göre, kampanyayla orta gelirli vatandaşların 81 ilde piyasa koşullarına göre çok daha uygun vade yapısıyla ilk konutlarını alabilmesi hedefleniyor.

Edinilen bilgilere göre yeni kampanyaya yoğun ilgi var.

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı vatandaşı ucuz ilanlarla ilgili uyardı.

0.69'luk faiz oranını fırsat bilen bazı kişiler ucuz ilan girip vatandaşı mağdur ediyor.

VATANDAŞLAR İLANLARDA NELERE DİKKAT ETMELİ?

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı:

"81 ilde aslında kampanya çerçevesinde konut finansman modeli üzerinden bu kampanya başlatıldı.

Tabi gerek bu kampanyanın web sitesinin açıklandığı 16 Ocak tarihi sonrasında gerekse de öncesinde birçok internet portalında buna yönelik ilanlar yer alıyor.

İlanlar çerçevesinde ilan başlıklarında ve açıklamalarında ilgili konutun 0.69 faiz oranı gibi bu kampanyaya uygun olduğu iddia edilen ilanlar söz konusu.

‘VATANDAŞIN DİKKAT ETMESİ GEREKEN İKİ BAŞLIK VAR’

Tüketicinin dikkat etmesi gereken birkaç başlık var. İlki konut finansman modelinde kampanyaya dahil olacak konutların müteahhitlerinin bankalara başvuruda bulunup firma katkı payı sözleşmesi imzalaması gerekiyor.

Bu projeler daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan onaylandıktan sonra kredilendirilmeye uygun konut oluyor.

Bunun dışında kişiler kendi başvurularını yapmadan ya da Bakanlık onayı gelmeden konutlarının 0.69-0.79’a dahil olmalarını söylemeleri mümkün değil.

Bu birçok mağduriyetleri beraberinde getirebilir. Verilen kaporalar kredilerin onaylanmayacak olması nedeniyle insanlara iade edilmeyebilir.

Sözleşmelerdeki hukuki boşluklar tüketicilerin sıkıntıya girmesine neden olabilir.

‘MÜTEAHHİTLER BANKALARLA SÖZLEŞME İMZALAMALI’

Bu kampanya 2. el konutlar için bir düzenleme değil. Müteahhitler tarafından yapılan sıfır ya da proje aşamasındaki projeler için müteahhitlerin bankalarla sözleşme imzalayıp proje bedeli üzerinden yüzde 5 katkı payı vermeleri ile geçerli olacaktır.

‘BAKANLIK ONAYLI PROJELER OLMALI’

Bununla beraber gerek GYODER gerek diğer dernekler aracılığı ile sunulan firmaların projeleri de gene bu kapsam dahilinde bankalarla sözleşme imzalamalı, gerekse bunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan onaylı projeler olmalıdır.

VATANDAŞLARA KRİTİK UYARI!

Vatandaşlara uyarımız bankalar tarafından onaylandığı teyit edilmeyen projeler için başvuru bedeli, ön satış bedeli gibi bedeller vermemeleri, bu durum banka tarafından teyit edildiği taktirde yapılmalıdır.

Çünkü bu kredilerle alakalı kısımda müşterilerin şartları taşıma zorunluluğu olduğu gibi tüketicilerin de şartları taşıma durumu var.

‘MÜTEAHHİTLERİ ARAŞTIRMALILAR’

Vatandaşların kampanyanın uygun olup olmadığını kontrol etmeleri gerekiyor. Bunun dışında verdikleri taahhütte sorumluluklarını devam ettiriyor olacaklar.

Müteahhitleri araştırmaları, ilanlar üzerinden verilen bu tür spekülatif bilgilere itibar etmemeleri ve mutlaka alacakları taşınmaz ile ilgili kamu ve katılım bankaları üzerinden projelerin onaylandığı teyit edilmelidir.

‘BÜYÜK MAĞDURİYETLERİ BERABERİNDE GETİREBİLİR’

Verilen kaporaların iade alınamaması ve kampanyadan değerlendirilecekmiş gibi düşünülen toprak sahiplerinden kalan dairelerin kredilendirilmediğinin öğrenilmesi büyük mağduriyetleri beraberinde getirecektir.”

Editör: TE Bilisim