İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü (İSTEB) Başkanı Ulvi Özcan‘a vatandaşlık uygulamasındaki 250 bin dolar değerindeki gayrimenkul edinimi ile vatandaşlık alma uygulamasının 400 bin dolar seviyesine çıkarılması hakkında görüşlerini sorduk.

Türkiye’nin ilk emlak acenteleri kooperatifi, İSTEB Başkanı Ulvi Özcan: 

‘’Yabancıların mülk alımında alt sınırın 250 bin dolardan 400 bin dolara çıkarılması iyi olmakla birlikte, kalıcı değil/palyetif bir çözüm. Oysa kalıcı çözümlere ihtiyaç var.

Geçtiğimiz günlerde bir yakınımın kiralık ev arayışı için aradığım Maslak’taki bir meslektaşım 2+1 daire için 25 bin lira deyince bu işin içinde yıllardır çalışan ben bile şaşırarak bu paraları kim ödüyor dediğimde meslektaşım genellikle yabancıların kiralama yaptığını söyledi.

Türkiye’de ciddi bir konut politikasına ihtiyaç var ve çok gecikmeden bu konuda dünya örnekleri incelenerek sosyal devlet olmanın gereği düzenlemeler yapılmalı.

Örneğin Kanada’da hükümet yabancılara 2 yıl boyunca konut satışını yasaklamaya hazırlanıyor. Söz konusu tasarı artan fiyatlar nedeniyle ev almakta zorlanan Kanadalıları korumayı amaçlıyor.

Konu kapsamlı araştırıldığında bu örnekler çoğaltılabilir ama gerekli düzenlemeler gecikmeden yapılmalı. En önemlisi legal emlakçılar dışında başka sektör mensuplarının aracılık (korsan emlakçılık) yapmalarının önüne geçilmeli, denetimler arttırılmalı, standartlar/kurallar konulmalı, uymayanlara ağır ceza yaptırımları uygulanmalı …’’dedi.    

Editör: TE Bilisim