Sözcü'de yer alan haber göre, Kur Korumalı Mevduat (KKM) son iki aydır tasarruf sahiplerine kur getirisi sağlamıyor, üstelik aylık mevduat getirisi de son faiz indirimi ile birlikte yüzde 12'ye geriledi.

İktidar için en kötü senaryo KKM'den çıkan paranın dövize yönelme potansiyeli. Ancak dolar son 3 aydır 18.60 lira çevresinde tutuluyor ve seçime kadar kurda yaratılan bu suni istikrarın sürdürülmesi bekleniyor.

Bu noktada yatırımcıya tek adres olarak borsa gösterilirken, iktidarın gayrimenkule yönelimi de sağlamak için yeni konut kredisi kampanyası hazırlığında olduğu da biliniyor.

Doyum noktasında

Ekonomistler, döviz neredeyse sabit durumdayken KKM'den çıkan paradan dövize yoğun bir yönelim beklemiyor. Borsaya kayış ise sürebilir. Ancak risk sevmeyen güvenli limanları tercih eden yatırımcıların ise altına yönelebileceği belirtiliyor.

Şirket hesaplarında büyük bir çözülme beklemeyen ancak bireylerde borsaya yöneliminin süreceğini öngören Ekonomist Dr. Murat Kubilay, gayrimenkulde ise bir doyum noktasına ulaşıldığını belirterek, “Gayrimenkulden sonra hisse senedi piyasası da tıkanırsa eğer KKM'ye alternatif kalmayacağı için bireylerin çıkış ihtimali de azalır” dedi.

Bireyleri tutmak kolay olmayacak

Sınırlı bir şekilde Eurobondlara kayış olabileceğini, istisnai de olsa faizleri yüzde 25-30 aralığına geçmiş olsa da TL mevduata geçişin de sınırlı kalacağını belirten Ekonomist Murat Kubilay, Bu ortamda tüzel kişilerin KKM'de büyük bir çözülme yaratmasının zor olduğunu ancak ekonomi yönetimi için bireyleri KKM'de tutmanın kolay olmayacağını söyledi.

Hacmi en fazla 80 milyar doları bulur

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre, 18 Kasım haftası itibarıyla Kur Korumalı TL Mevduat ve katılma hesapları 9.05 milyar lira düşüşle 1 trilyon 464.9 milyar liraya (79 milyar dolar) geriledi. Ekonomistler, KKM hacminin üst sınırının kabaca 80 milyar dolar olduğu belirtiliyor.

Editör: TE Bilisim