Posta'dan Tamer Heper'in Yazısı...

İşte tüm bu soruların yanıtı, 11 Haziran Cumartesi günkü Resmi Gazete’de yayımlandığı hali ile aynen şöyle:

“Geçici madde 1: Konut kiraları bakımından bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih ila 1 Temmuz 2023 (bu tarih dahil) tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde 25’ini geçmemek koşuluyla geçerlidir.

Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde 25’in altında kalması halinde değişim oranı geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.

Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersizdir. Bu fıkra hükmü, 344’üncü maddenin ikinci fıkrası uyarınca hakim tarafından verilecek kararlar bakımından da uygulanır.”

“Madde 5: Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.” Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarih 11 Haziran 2022. O halde uygulama yürürlüğe girdi. Yürürlük için 1 Temmuz 2022’yi beklemeyeceğiz.

Bu tarihten itibaren tespit talepli dava açılmış olması halinde mahkemeler de mevcut kira bedeline yüzde 25 ilavesi ile yeni dönem kira bedeline karar verecek.

İşyeri kiraları mı? Yok. Onlarınki eskisi gibi. Bu uygulama meskenler için. Durumumuz bu.

Editör: TE Bilisim