Akşam Gazetesi'nden Özgül Öztürk'ün haberine göre, son yılların tartışmalı konularından toplu yapı aidatları site sakinleri ve yöneticilerini zorlarken, çözüm yerli teknoloji şirketlerinden geldi.

Bir apartmandan binlerce konutlu sitelere kadar pek çok yapıyı tek merkezden yönetebilme olanağı sunan tesis yönetim yazılımları, toplu yapı yönetimini şeffaf hale getirirken, aidat oranlarında da yüzde 30'lara varan oranlarda gerileme sağlıyor.

Büyük ölçekli tesislerin yöneticileriyle konut sakinleri ve site personeli arasında etkin bir iletişim sağlayan yapay zeka temelli yazılımları geliştiren Türk girişimciler yurtiçindeki başarılarını şimdi yurtdışına da taşıyor.

SILICON HILL'E AÇILDI

Toplu yaşam alanları ve plazalardaki yöneticiler, sakinler ve üye işyerleri için geliştirilmiş yapay zeka tabanlı online bir platform olan ve Aralık 2021'de piyasaya sunulan Apti, kısa sürede 25 ilde 135 bin konut ve 400 bin kişiye hizmet vermeye başladı.

Gelen yoğun talebe yetişmek için yazılımı geliştirme gereği duyduklarını anlatan Apti'nin kurucu ortağı Ali Emre Erişen, "Aidat oranlarını yüzde 30 düşüren program Türkiye ve dünyadan çok ciddi talep oldu. Şu anda Türkiye'nin yanı sıra Azerbaycan, Kıbrıs, ABD ve Türkiye'de varız. Yazılımın yeni versiyonunu bitirir bitirmez Eylül gibi yeni kurulumlara başlayacağız. Amerika'nın yeni silikon vadisi olarak tanımlanan Silicon Hill'de bu yıl içerisinde ofis açtık" dedi.

280 BİN KONUT KULLANIYOR

Senkron Yazılım tarafından geliştirilen tesis yönetim yazılımı Senyonet de şu anda bin 400 sitedeki 280 bin konutta 1 milyon kişiye hizmet veriyor. Senyonet CEO'su Mehmet Yıldızdoğan şunları kaydetti:

"Biz site sakinlerinin yönetim bütçe ve çalışmalarına her an ulaşmasını sağlıyoruz. Site sakinlerinin talep ve şikayetlerini anında iletebildiği mobil aplikasyonla hızlı ve etkin bir yönetim anlayışı sunuyoruz.

Aidatlarda ortalama yüzde 20 düşüş sağlayan Semyonet'i yılsonuna kadar 400 bin konuta açmayı hedefliyoruz. Kıbrıs, Özbekistan, Makedonya'ya ihraç ettiğimiz Senyonet'i yılsonuna kadar toplam 10 ülkeye açacağız."

PUANLA ÖDEME İMKANI SUNUYOR

Toplu yaşam alanı ekosistemindeki herkes için bir yaşam asistanı görevi gören Apti, güvenilir işyerlerini tek platformda topluyor. Apti'ye üye olan firmalar elde ettiği gelirin yüzde 10'unu ödüyor.

Bunun yüzde 5'i site yönetimine, yüzde 5'i ise site sakinlerine gidiyor. Apti'nin mobil uygulamasında yapılan alışverişlerde site sakinlerine 'puan' kazanma fırsatı sunduğunu aktaran Erişen, bu puanların aidat ödemelerinde kullanılabildiğini kaydetti.

Editör: TE Bilisim