Aydınlık'tan Gökhan Büyük'ün haberine göre, enflasyon nedeniyle kiralara yapılan fahiş zamlar, hem ev sahiplerini hem de kiracıları ağır ekonomik bir kaosun içine soktu.

Ev sahipleri yüzde 25’lik zammın kendileri için yeterli olmadığını söyleyerek yasal limitin üzerinde zam yapıyor.

Zamma itiraz eden kiracılar ve ev sahipleri arasında büyük tartışmalar çıkıyor ve konu yargıya taşınıyor.

Ev sahipleriyle yaşadıkları mağduriyeti Aydınlık’a anlatan kiracılar, bir yılda 3 kez evlerine zam yapıldığını, yasal zammın uygulanmadığını belirtti.

Kiracılar hükûmetin fahiş ev kiralarının önüne geçmek için her iki tarafı da mağdur etmeyecek bir çözüm bulmasını istedi.

‘OĞLUMU EVE KOYAR SİZİ DIŞARI ATARIM’

Ev sahibi ile bir sorun daha yaşamamak için haberde adının gizli tutulmasını isteyen mağdurlar sorunlarını anlattı.

Y.A. bir yılda kirasına üç kere zam yapıldığını, dördüncü zammın da yolda olduğunu söyledi:

Şu anda oturduğum ev, Beyoğlu Hasköy’de. Ev sahibim tarafından evime bir yılda belli aralıklarla üç kez zam yapıldı. Eve ilk girdiğimde kiram bin 600 liraydı.

İlk önce yasal sınırın üzerinde olacak şekilde 2 bin 300 lira yaptılar. Ev sahibinin de mağduriyetini göz ardı etmemek için duruma itiraz etmedik 2 bin 300 lirada anlaştık.

Daha sonra bunun üzerinden 6 ay geçti ve yasal olmayan bir şekilde kiraya tekrar artış yapmak istediğini söyledi.

Duruma itiraz ettiğimizde ise 'Oğlumu eve koyup sizi dışarı atarım' diyerek tehdit etti.

Tehdit sonrası daha ucuz ev bulamayacağımızı düşünerek yapılan zammı kabul etmek zorunda kaldık ve kiramız 2 bin 300 liradan, 2 bin 900 liraya çıkartıldı.

Uzun bir süre rahat edeceğimizi düşünürken acı telefon bir kez daha çaldı.

Ev sahibi 2 bin 900 liranın kendi masraflarını kurtarmadığını belirterek kiraya bir kez daha zam yapmak istediğini söyledi.”

‘İŞ MAHKEMEDE BİTECEK’

“Yine oğlunu eve koymakla tehdit etti. Biz de daha ucuz ev bulamayacağımızı düşünerek talep ettiği 4 bin 500 olan fahiş fiyatı kabul etik.

Hukuka aykırı bu durumun önüne geçemiyoruz. Son olarak ev sahibim şu anda da kirayı 6 bin 500 liraya çıkartmak istiyor. Bu gidişle iş mahkemede bitecek.

‘YÜZDE 25 YASAL SINIR UYGULANAMIYOR’

N.T. de ev sahibi ile sorun yaşamamak için yasal sınır üzerinden zammı orta yolu bularak kabul ettiklerini şu ifadelerle anlattı:

“Ben İstanbul, Beyoğlu, Tepebaşı’nda ikamet ediyorum. Kiramız 2.500 lira iken aralık ayında yasal limit olan yüzde 25 sınır aşılarak kiramız 5 bin lira yapıldı. Biz de bu miktarı vermeyeceğimizi söyledik.

Ev sahibi de 'Uygun bir yer bakın evimden çıkın' dedi. Çevremizde aynı ücrete başka bir ev olmadığı için anlaşma yoluna gittik.

Ev arkadaşımın hasta olduğunu, muayene ve ilaç ücretlerinin çok fazla olduğunu söyledik. Ev sahibi de buna karşılık en son fiyat olarak 4 bin 200 lira teklif etti.

Yüzde 25 yasal sınırı günümüzde uygulamak çok zor. Çünkü ev sahipleri büyük bir baskı yapıyor. Ev sahibimizin işlettiği bir dükkân var ve o dükkâna yüzde 80 zam yapılmış.

Kendi dükkân giderlerinin ve kiralarının yüksek olduğunu söylüyorlar. Bu yüzden de yüzde 25 yasal sınırın üzerinde zam teklif edip, bu teklifi kabul etmediğimizde uygun başka bir yer bakmamızı istiyorlar.

Bunu savunurken de hem kendi giderlerini gerekçe gösteriyorlar hem de aslında kimsenin bu kurala uymadığını söylüyorlar.

Bulunduğumuz bölgede kiralık ev yok ve olanlar da 10 bin liradan başlıyor. İstanbul’da en uzak yerlerde bile kiralar 5-6 bin liradan başlıyor.

Başka bir eve taşınmanın maliyeti de cabası. O yüzden yasal sınır üzerindeki zammı kabul ettik. İtiraz etsek huzurumuz kaçıyor. Kabul etsek mali gücümüz yetmiyor.”

‘EV SAHİBİM BANA BEN DE KİRACIMA İHTAR ÇEKTİM’

A.Y.'nin durumu ise farklı... O hem kiracı hem de ev sahibi olarak dertli. Kiraya verdiği kendi evinden aldığı ücretle kirada oturduğu evi ödüyor.

Ev sahibinin kendisine, kendisinin de kiracısına yüzde 25 sınır üzerinden zam yaptığını belirten A.Y., kiracı-ev sahibi arasındaki sorunun giderilmesini istedi:

“Ben çocuğumla beraber yaşıyorum. Oğlumun okulu Beşiktaş’ta olduğu için Pendik’te sahip olduğum evi kiraya verdim ve oğlumla birlikte Beşiktaş’ta kiraya çıktım.

Geçen ay ev sahibim aradı ve kiramı 3 bin 300 liradan 9 bin liraya çıkarmak istediğini söyledi. Bu arada 9 bin lira istenen ev stüdyo daire, yani 40 metrekare filan.

Tabi bu parayı ödeyecek durumum olmadığı için kira zammını reddettim. Ev sahibim daha sonra evi boşaltmam için ihtar çekti. Pendik’teki evimde kiracım olduğu için şu anda kalacak bir yerim yok.

“Ben de mecburen durumumu hafifletmek için Pendik’teki kiracımı arayarak kirayı 4 bin 500 lira yaptığımı söyledim. Tabii ki kiracım da yasal sınır üzerinden yaptığım zammı kabul etmedi.

Yani sonuç olarak ev sahibim bana, ben de kiracıma ihtar çektim. Mecburen ben de kendi kiracıma evi boşaltması için ihtar çektim. Ne zaman ve ne olacağını bilmiyorum.”

Editör: TE Bilisim