14 Nisan 2011’de ev kiraladım. 14 Nisan 2017’de kontrat tazeledik. Kira 600 TL ama ev bakımsız ve eski. Sözleşmeler 1 yıllık.

Kira zammını ilk yıl enflasyon artışına göre yaptım. Diğer yıllar imkanım olmadığı için enflasyon oranının altında yaptım.

3 yıl önce kirayı 12 gün geç ödediğim için de icra ve tahliye davası açıldı! Tahliye ret oldu ama masraf, avukat ücretini ödedim!

Şimdi yüzde 30 zam istiyor! 100 TL yapabileceğimi, isterse kira tespit davası açmasını söyledim.

5’inci yıl sonunda dava açılır diye biliyorum. 5’inci kira yılında istediği zammı vermek zorunda mıyım? 

Okuyucumun problemi son günlerde önem arz ediyor zira enflasyon oranları yüksek. Enflasyon oranı yüksek olunca kira bedellerine de bu oranda zam yapılınca kiralar bütçeyi aşan seviyelere geldi.

Bugün endeks tatbik sureti ile kira artışı yüzde 30 seviyesinde. Nisan ayı endeksi yüzde 29.88, işte toplum buna doğal olarak yüzde 30 diyor.

Dolayısıyla okuyucumun ev sahibinin talebi mevzuata uygun. Nisan ayında kira artışı yapacak olanlar en az bu oranda zamla karşılaşacak.

Bu, pek çok kimse için karşılanamaz bir oran. Ancak bir dava açıldığında da mahkeme en az bu oranda zam kararı verecek ve bu durumda kiracı bir de mahkeme masrafı ödeyecek.

Bu kadar yüksek zamlar ile gayrimenkullerin kiralarındaki artış bir başka hususu tetikledi.

Şimdi ev sahipleri yüzde 30’luk zammı yeterli bulmayınca kiracılarına tahliye baskısı yapıyor. Kiracı çıktığında daha pahalıya kiralayacağı düşüncesi ile tahliye baskısında bulunuyor.

Bu baskı çok yaygın. Dolayısıyla gerek kira tespiti ve gerekse tahliye nedeni ile açılan davalarda patlama izleniyor.

Özellikle dar gelirli vatandaşlar bu durumda çok mağdur, yapılacak zammı geliri ile karşılayamayacağı gibi bir davaya muhatap olduğunda katmerli bir masrafla karşılaşacak.

Bu husus bir toplumsal mesele haline geldiğinden bir önlem düşünülmesinin zamanıdır diyebiliyorum.

Okuyucuma söyleyebileceğim son söz ise üzülerek elimden bir şey gelmez. Keşke gelse...

Ne yazık ki yaklaşık yüzde 30’luk bir zam kaçınılmaz görünüyor diyorum.

Editör: TE Bilisim