Milliyet'te yer alan habere göre, aidat tutarı her yıl sonunda yapılan kat malikleri olağan toplantısında değerlendirilir.

Sürekli ihtiyaçlar veya apartman bakımı, iyileştirme gibi konularda alınan kararlara göre belirlenir. Aidat miktarı, tahmini aylık giderin daire sayısına bölünmesi ile belirlenir.

Apartman Aidat Tutarları Nasıl Belirlenir?

Apartman aidat tutarı belirlenirken dikkate alınması gereken ilk nokta sürekli ve temel ihtiyaçların belirlenmesi olmalıdır.

Apartmanın aydınlatma, ısıtma, temizlik ve varsa bahçe bakımı gibi düzenli ihtiyaçları, aidat tutarların belirlenmesinde önceliği olan acil ihtiyaçlar olarak öne çıkar.

Geçmiş dönemler kıyaslanarak apartman için gelen su, elektrik gibi fatura tutarları; site temizlik görevlisi, bahçe bakım görevlisi gibi çalıştırılan elemanların ödemeleri toplanır.

Acil ve düzenli ihtiyaçlar tutarı, apartmandaki daire sayısına bölünerek sürekli ve temel ihtiyaçların daire başına düşen kısmı hesaplanır.

Bu tutar, "Apartman aidat tutarları nasıl belirlenir?" sorusunun ilk ve en önemli cevabı olarak öne çıkar.

Demirbaş giderlerinin apartman aidatına etkisi

Hiçbir apartman, sadece temel ihtiyaçlarını karşılayacak belli bir miktar aidat ile yönetilemez.

Bu temel ihtiyaçların dışında bozulan, kırılan, değiştirilmesi veya tamir edilmesi gereken demirbaşlar için hemen hemen her ay döneminde sürpriz giderler yaşanması son derece doğaldır.

Apartman aidat tutarları belirlenirken yine geçmiş dönemler baz alınarak aylık tahmini demirbaş bakım onarım gideri adı altında bir tutar belirlenmelidir.

Bu tutar apartmanın büyüklüğüne, daire sayısına göre farklılıklar gösterebilmektedir.

Eğer asansörü olan bir apartman ise apartman aidatı belirlenirken asansörün düzenli bakımları için ödenmesi gereken servis ücreti de hesaba mutlaka dahil edilmelidir.

Editör: TE Bilisim