Okuyucumun sorusuna benzer sorular zaman zaman bana soruldu.

Bunlara da yanıt verdim ama verdiğim yanıtların üzerinden uzun zaman geçti ve üstelik problem de yaygın bir problem olduğu için okuyucum ile benzer durumda olanlara yardımcı olmak amacıyla konuya bir kere daha değineyim.

Kat Mülkiyeti Yasası şunu diyor: “Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.”

Genel kural bu. Yani okuyucumun tarif ettiği bir dükkan; bina içindeki asansör giderini de kapıcı giderini de binanın temizlik giderini de katılım miktarı kadar ödeyecektir.

Ancak binalarda yönetim planlarında bu ve benzeri yerler için alınmış önlemler mevcut olabilir.

Yönetim planlarında, dükkanların asansör giderinden veya kendilerine servis yapmayan kapıcı giderlerinden muaf olduğuna dair hüküm bulunabilir.

Bu hükümler zemin kattaki daireler için asansör giderine katılmayacakları yönünde de olabilir. Bu halde bağımsız bölüm malikleri bu kesime ait ortak gidere katılmaz.

Şayet yönetim planında böyle bir muafiyetten söz edilmemişse, aıkladığım Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20’nci madde hükümlerine göre tüm ortak gidere katılacaklardır.

Katılmadıkları takdirde yasal takibe uğrayabileceklerdir. Bunun için mutlaka binaya veya siteye ait yönetim planının temini ve incelenmesi şarttır.

Editör: TE Bilisim