2022 yılı başında binamızda yönetici seçildim. Yönetimi aldığımda binaya ait tasdikli karar defterinin olmadığını gördüm. Ayrıca banka hesabı da yoktu. Ben seçildiğimde hemen noterde karar defteri onaylattım ve bina adına bankada hesap açtım.

Şimdi bu ay toplantımız var ancak denetçi (ki kendisi karar defteri imzalatmayıp banka hesabı açmayan önceki yönetici) benim vergiden muaf kimselere yaptığım ödemelerde banka dekontunu yeterli gider belgesi olarak kabul etmeyeceğini söylüyor. Banka dekontunda giderin nedeni, alacaklısı, meblağ vs. var. Banka dekontu gider makbuzu olarak kabul edilmez mi? 

Apartmanlarda noter tasdikli karar defteri bulundurmak yasa gereğidir. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 32’nci maddesinde “Kat malikleri kurul kararları 1’den başlayıp sırayla giden sayfa numaraları taşıyan her sayfası noter mührü ile tasdikli bir deftere yazılarak toplantıda bulunan bütün kat maliklerince imzalanır” denilmektedir.

Bu mecburiyet nedeni ile öncelikle merak ettiğim bir soruyu ben sorayım.

Peki eski yönetici, şimdiki denetçi yöneticiliği döneminde kararları nasıl aldı? Nereye yazdı? Kat maliklerine nasıl imzalattı?

Dolayısı ile şimdi okuyucumun yaptığı doğru, kararlar noter tasdikli karar defterine yazılır.

Peki giderler için alınan banka makbuzu gider olarak hesaplanmaz mı? Kat mülkiyetinde giderlerin hesaplanması için geçerli makbuzun bulunması gerekir.

Banka makbuzlarında kime, ne için, ne kadar ödendiği görüldüğünden, banka makbuzları ödeme belgesi olarak kabul edilir ve gider olarak hesaba katılır.

Aksi halde kira ödemelerinin bankaya yapılması durumunda banka makbuzunun yok sayılıp kiranın ödenmediği iddia edilebilecektir ki böyle bir husus düşünülemez.

Buna göre okuyucumun yaptığı ödemeler gider olarak kabul edilmeli, denetçi aksi görüşte ise bu durum toplantıda kat maliklerine izah edilmelidir.

Editör: TE Bilisim