Okuyucum; oturduğu yerde binaların müteahhide verilerek yeniden yapımının söz konusu olduğunu ancak kendisinin karşı çıktığını söylüyor.

Yapılacak olağanüstü kat malikleri toplantısında diğer kat maliklerinden bazılarının husumeti nedeniyle alabileceği önlemleri de soruyor.

Bunların hepsine yanıt vermek isterim ama bunlar için birkaç sayfa yazmam lazım. Bu nedenle özetleyeyim.

Toplantıda bir saldırı ihtimali varsa bence önce toplantıyı düzenleyecek yöneticiye ihtarname göndererek bu konuda bir önlem alması istenebilir.

Bu konuda çok rahatsız edici belirtiler var da bu belgelenebiliyorsa toplantıya katılmayarak, sonrasında toplantının iptalini dava etmek mümkündür.

Böyle bir davada sadece yasalara uymadığı görüşünün hakim olduğu maddelerin iptalini talep de mümkündür.

Şayet alınan kararların uygulanması telafisi imkansız zarara neden olacaksa mahkemeden tedbir talep olunabilir.

Ancak aynı binada komşuluk ilişkisi içindeki kimselerin bu derece ihtilafa düşmeleri hiç istenmeyen bir husustur. Her konu sükunet içinde müzakere edilerek gerekli kararlar alınmalıdır.

Binanın müteahhide verilmesi konusunda tüm maliklerin muvafakati aranır.

Bu konuda öncelikle araştırma yapılması isteniliyorsa buna dair bir heyet oluşturulabilir. Heyet sadece araştırma yapacaktır, nihai karar yine kat malikleri tarafından alınacaktır.

Dolayısıyla araştırma yapacak heyetin tamamının kat maliki olması gerekmeyebilir. Çünkü bu heyet karar merci değil, rapor hazırlama heyetidir.

Bu anlattığım riskli yapı raporu alınmamış binalar içindir. Riskli yapı zaten belli sürelerde yıkımı gereken yapıdır.

Kat malikleri yıkımı gerçekleştirmezse belediye kendi imkanları ile yıkımı gerçekleştirir.

Editör: TE Bilisim