Okuyucumun sorusunun yanıtı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 31’inci maddesinde. Maddenin konu ile ilgili bu bölümü şöyle:

“Anagayrimenkulde birden ziyade bağımsız bölümü olan kat maliki, her bağımsız bölüm için ayrı bir oy hakkına sahiptir. Bununla beraber onun malik olduğu bağımsız bölümlerin sayısı ne olursa olsun sahip olacağı oy sayısı bütün oyların üçte birinden fazla olamaz.”

Okuyucumun merak ettiği husus bu maddede çok açık. Bir kişi tüm bağımsız bölüm sayısı içinde pek çok bağımsız bölüme sahip olabilir.

Örneğin, 10 bağımsız bölümlü bir binada beş bağımsız bölüme sahip olabilir. Ancak bu demek değildir ki beş oy kullanacak. Hayır, bu kişi ancak üç oy kullanabilir.

Okuyucumun sitesinde 246 bağımsız bölüm bulunduğuna göre bir kişi bağımsız bölüm sayısı ne olursa olsun ancak 82 oy kullanabilir.

Bu hesaplama toplantıya katılanların üçte biri değil, tüm bağımsız bölümlerin üçte biridir.

Açıkladığım gibi bu husus yönetim planı hükmü olmayıp yasa hükmüdür ve yönetim planına da bu 31’inci madde çerçevesinde aktarılmıştır.

Bu maddede önemli bir nokta daha vardır, şöyle: “Alınacak karar, doğrudan doğruya kendini ilgilendiren kat maliki görüşmelerinde hazır bulunabilir, fakat oya katılamaz.”

Pek çok toplantıda katılanlar bu maddeden habersiz olduğu için kat malikleri kendi lehine olan maddelerde el kaldırıp lehine karar çıkmasını sağlamaktadırlar. Bu hususa da yeri gelmişken dikkat çekmek istedim.

Editör: TE Bilisim