Okuyucumun anlattığı aile tablosuna göre büyük bir sıkıntı yok. Neden sıkıntı olmadığını söyleyeceğim ama önce bir hususu hatırlatayım. Vasiyetname yapan kardeş hayatta.

Dolayısıyla vefatında aile tablosunun ne olacağını bilemediğimizden ‘şu kardeşe bu kadar, diğerine şu kadar kalır’ diyemeyiz. Çünkü paylaştırma vefatı tarihinde söz konusu olacak.

Örneğin ondan önce vefat etmiş kimseler olduğu takdirde onlar hesaptan çıkacak. Dolayısıyla bugünden paylaştırmayı yapmak yanlış olur.

Ailedeki kimselerin yaşlarını bilmediğim için hayali bir örnek vereyim; ‘bugün için bir sıkıntı yok’ dedim ama diyelim ki vasiyetname yapan kardeş ileride evlendi ve çocuğu oldu.

İşte bu halde bütün hesaplar alt üst olur. Onun için vefat tarihi önemlidir.

Peki bugünkü duruma bakarsak büyük bir sıkıntı olmamasının nedeni, mirasçı olarak kardeşlerin ve onların çocuklarının bulunuyor olması. Zira kardeşlerin mirasta saklı payı yok.

Elbette kardeş çocuklarının da. Dolayısıyla vasiyetname yapan kardeş nasıl bir paylaşım öngörmüşse buna tam olarak uyulur.

Ama benim hayali olarak verdiğim örnek gibi bir evlilik durumu gerçekleşirse devreye saklı payı (mahfuz hissesi) bulunan mirasçılar gireceği için bu vasiyetname aynen uygulanamaz.

Vasiyetname yapan kardeş, vefat edince geride kalan aile bireylerine vasiyetnamede belirtilen hisseler verilecektir ve vasiyetname uygulanacaktır.

Vasiyetname ekinde sağlık raporu da bulunduğu için herhangi bir problem yaşanmayacağı kanaatindeyim.

Vasiyetnamede kurulan cümleye göre hayatta olmayan kardeşlerin çocuklarının yararlanmasına engel durum görmüyorum.

Editör: TE Bilisim