Toplu yaşamda ne çok problem çıktığını köşemi takip edenler çok iyi biliyor. İşte bu da onlardan biri.

Önce siteyi inşa edenleri biraz suçlayayım. Mesela niye bloklara kapıcı dairesi yapılmamış veya niye her bloğa otopark alanı ayrılmamış? Bunların yanıtı yok.

Ancak bu suçlamayı yapmadan önce de belki okuyucuma şunu söylemeliydim.

Bu hususlarda bir düzenleme olup olmadığını öğrenmek için siteye ait yönetim planını incelemeli. Gerek otopark gerekse kapıcı konularında yönetim planında bir açıklık varsa, buna uyulacaktır.

Bu konuda hiçbir açıklık yoksa, genel kural şudur: Her blok kendine özel problemleri kendi içinde çözer.

Mesela bloğun boyanması gerekiyorsa, masrafı o bloktaki bağımsız bölüm malikleri karşılar veya bir bloğun çatısı akıyorsa, bunun onarımını o bloktaki yönetici masrafı yine o bloktaki kat maliklerinden toplayarak onarımı yaptırır.

Bunları şunun için söyledim: Kapıcı da bir blok ile iş akdi yaptıysa artık iş ilişkisi o blokla kurulmuştur. Dolayısıyla bu iş artık o bloğun kendi işidir ve kapıcı o blokla çalışacaktır.

Bu konuda kesin bir sonuca varmak için yönetim planının incelenmesi gerekiyor. Yönetim planının incelenmesiyle belki sitenin otopark sorunu da çözülecektir.

Belki tek kapıcı öngörülmüştür de masrafına 8 blok katılacaktır, belli olmaz. Kapıcı konusunda bir açıklık bulunmazsa, blok kendi içinde çalıştırmak üzere kapıcı ile sözleşme imzalayabilecektir.

Zaten 4 blok kullanıp da giderlerini sadece bir bloğun ödediği hususu makul ve mantıklı gelmiyor.

Editör: TE Bilisim