Bizim Sakarya'dan Hasan Korkmaz'ın Yazısı...

Çoğunlukla bireylerin kendini en çok güvende hissettiği alanlardan biri olan ev, güvenliğin sağlanması gereken yapıların başında gelir.

Zorunlu ya da isteğe bağlı yapabileceğiniz sigorta çeşitleri sayesinde doğal afet, deprem ve hırsızlık gibi durumlarda evinizi güvence altına alabilirsiniz.

Bu sigorta çeşitleri DASK ve konut sigortası olarak adlandırılır. Genellikle birbirleri ile karıştırılsa, konur sigortası ve DASK arasındaki fark bariz bir şekilde belirtilmiştir.

DASK ve Konut Sigortası Nedir?

DASK ve konut sigortası nedir sorusu sıkça karıştırılsa da cevabı olukça basittir ve belirli farklarla birbirlerinden ayrılmaktadır.

İlk olarak konut sigortası, ev ve eşyalarınızın zarar görmesine neden olabilecek yangın, deprem, su baskını, hırsızlık gibi olumsuz durumlar nedeniyle oluşan maddi zararları minimuma indirmeyi sağlayan bir sigorta türüdür.

Sigorta şirketleri, bireylerin ihtiyaçlarına en uygun poliçeleri hazırlayarak seçenekler sunar. Bu seçenekler arasından dilediklerinizi belirli bir ücret karşılığında poliçenize ekleyebilir ya da istemediklerinizi çıkarabilirsiniz.

Örnek olarak, evinizin başına gelen çoğu talihsiz eşyalar büyük ölçüde etkilenir. Konut sigortanıza ek olarak yaptırabileceğiniz eşya teminatı ile, mobilya ve ziynet gibi sizin için önem arz eden eşyalarınızı da kolayca güvence altına alabilirsiniz.

Konut sigortası yaptırabilmeniz için ev sahibi olmanız gerekmez. Kiracılar için eşya teminatına sahip olmak, kirada oldukları evin içerisindeki eşyaların korunmasını sağlar.

DASK sigorta türü ise, 17 Ağustos 199 tarihinde yaşanan Marmara depreminden sonra, Devlet tarafından yasal zorunluluk haline getirilmiştir.

Bu sigorta, depremin sebep olduğu yer kayması, binada oluşan hasar, yangın, tsunami gibi olaylar sonucu oluşan zararların maddi olarak karşılanmasını amaçlar.

Dask ve Konut Sigortası Zorunlu mu sorusu, sigorta yaptıran her bireyin merak ettiği konulardan bir tanesidir.

Birbiri ile benzer özellik taşısa da konut sigortası ile DASK arasındaki fark, konut sigortasının isteğe bağlı, DASK’ın ise zorunlu olarak yapılmasıdır.

Afet Sigortaları Kanunu’na göre her yıl yenilenmesi gereken DASK poliçesini yaptırmayan bireyler, deprem anında zarar gören evleri için yardım talebinde bulunamaz, bunun yanında bulunan devletin sunmuş olduğu konut kredisi avantajlarından da yaralanamaz.

Evine elektrik bağlatmak isteyen bireylerin, öncelikle DASK yaptırması zorunludur, aksi takdirde bağlama işlemi gerçekleşmez.

DASK yaptırmak, deprem sonucu zarar görmüş binanızın masraflarını güvence altına alarak yüksek miktarlar ödemenize engel olur ve bütçenizi korur.

Editör: TE Bilisim