Hürriyet'ten Mesut Hasan Benli’nin haberine göre, aynı dosya ile ilgili olarak Gelir İdaresi Başkanlığı da (GİB) benzer görüş bildirdi.

Ancak ilgili belediye her iki kurumun önerileri doğrultusunda işlem yapmayınca, konu vergi mahkemesine taşındı.

Dava dosyasına göre, emekli Kazım Ulusoy isimli vatandaş, Ankara Yenimahalle’de 1 artı 1 şeklindeki 50 metrekarelik bir evde yaşıyordu.

Ulusoy’un, oturduğu taşınmazın tapuda ofis olarak görülmesi nedeniyle, 2021 yılı için 545 lira, 2022 yılı için 704 lira emlak vergisi alındı.

Bunun üzerine Ulusoy, emekli olduğu için indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasından yararlanmak için su ve elektrik mesken aboneliğini gösteren faturalarla Yenimahalle Belediyesi’ne başvurdu.

Belediye, Ulusoy’un ikametinin tapu kayıtlarında ofis olarak kayıtlı olduğu, bu nedenle vergilendirilmesinin işyeri üzerinden yapıldığı yönünde yanıt verdi.

Belediye’den gelen olumsuz yanıt üzerine Kazım Ulusoy, GİB’e başvurdu. GİB de “İndirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulaması meskenlere getirilmiş bir oran indirimi olup ofis olarak kayıtlı taşınmazın, mesken olarak kullanılması ve bu durumun da yoklama yapılarak tespit edilmesi halinde anılan uygulamadan yararlanmanız mümkün bulunmaktadır” yanıtını verdi.

Bu yanıt üzerine Ulusoy KDK’ya şikâyette bulundu. Ombudsmanlık da 10 Mart tarihinde, “taşınmazının mesken olarak kullanılıp kullanılmadığının makul sürede yoklama yapılarak tespit edilmesi, mesken olarak kullanıldığının tespiti halinde başvuranın indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasından faydalanabilmesi için gerekli olan diğer şartları taşıyıp taşımadığı hususunun idarece yeniden değerlendirilmesi tavsiyesinde bulunulmasına” karar verdi.

Verilen bu kararın ardından Ulusoy, şartlarını taşıdığı halde indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasından yararlandırılmaması üzerine CİMER’e şikâyette bulundu. Belediye ise Ulusoy’a “KDK’ya yapılan başvuru kapsamında verilen kararın yalnızca tavsiye niteliğinde olduğu, mükellefin vergi muafiyetinden yararlanabilmesi için ancak adına kayıtlı taşınmazın tapu kütüğündeki ‘ofis’ ibaresinin mesken olarak değiştirilmesi durumunda gerekli işlemlerin yapılabileceği” yönünde yanıt verdi.

Editör: TE Bilisim