Okuyucuma ilk defa mesken veya işyeri ayrımı yapmadan yanıt vereceğim. Ocak ayı itibarıyla 12 aylık ortalama TÜFE oranında zam yapacaksınız.

Bu da on iki aylık ortalamalara göre yüzde 72.31 olarak gerçekleşti. Neden mesken ve işyeri ayrımı yapmadan yanıt verebileceğimi söyledim?

Biliyorsunuz meskenler için kira zammı 1 Temmuz 2023 tarihine kadar en çok yüzde 25, işyerleri için bu sınırlama yok.

Dolayısı ile 1 Temmuz’a kadar mesken ve işyerleri için ayrı değerlendirme yapılacak.

Ancak enflasyon rakamları yüzde 25’in altında olursa mesken ve işyerleri için aynı rakam uygulanacak. Üzerinde olursa meskenlere yüzde 25 zam uygulanacak.

Mesken ve işyeri ayrımını bunun için yaptım. Yukarıda açıkladığım gibi yüzde 25’lik sınır meskenler için getirilmişti, işyerleri için getirilmemişti.

Bu durumda 12 aylık ortalamaların yüksek çıktığı aylarda işyeri kiracıları mağdur olmaktaydı ve kendileri için de bir sınır getirilmesi isteniliyordu ancak getirilmedi.

Bu nedenle işyerini kapatanlar olmuştu.

Bugün 12 aylık ortalama yüzde 25’in üzerinde olduğu için ocak ayı itibarıyla işyerleri için artış yüzde 72.31, meskenlerde yüzde 25.

Ancak hatırlatmak isterim ki beş yılı geçen işyeri kiraları bu oranı uygulamayabilir, rayiç kira talebi ile karşılaşabilir.

Editör: TE Bilisim