Gazete Aydın'dan Uzman Arabulucu Eda Demiralp'in Yazısı...

Uygulamanın Adalet Bakanlığı tarafından geçen yıl yaşama geçirildiğini belirten Demiralp, “Arabuluculuk sürecine gizlilik esası hakim olduğundan, yapılan kira sözleşmesi üçüncü kişiler tarafından da bilinmiyor” dedi.

Türkiye’de döviz kurunda yaşanan artış, evlerin kira bedellerinin yükselmesine neden oldu. Turistik ilçede daha önce ortalama 1250 ile 1.500 lira olan 100 metrekarelik evin kira bedeli 3 bin 500 liraya kadar yükseldi.

Artan fiyatları baz alan ev sahipleri, kiracılarından piyasa koşullarına göre artış talep edince anlaşmazlıklar yaşanmaya başlandı. Bu durum taraflar arasındaki sorunu mahkemeye gitmeden kısa sürede çözmeyi amaçlayan arabuluculuk merkezlerine olan talebi artırdı.

Kuşadası’nda Güvercin Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi kurucusu olan Ege Demiralp, ev sahibi ve kiracılar arasında kira ilişkisi kaynaklı uyuşmazlıklarda arabuluculuk sisteminin etkili çözüm yollarından biri olduğunu belirterek, “Taraflar arasında düzenlediğimiz ‘anlaşma belgesi’ mahkeme kararı hükmündedir.

Dolayısı ile özel hukuk anlaşmazlıklarında arabulucu ve tahkim merkezleri en hızlı çözüm noktaları haline geldi. Arabuluculuk sistemi mahkeme öncesi, mahkeme aşaması ve mahkeme sonrasında devreye girebiliyor.

Sistem sayesinde mahkemelerin üzerindeki iş yükü de azalıyor. Arabuluculuk sistemi ayrıca İş Hukuku, Ticaret Hukuku, Tüketici Hukuku, Gayrimenkul ve İnşaat Hukuku, Aile Hukuku, Spor hukuku ve Miras Hukuku gibi alanları da kapsıyor” dedi.

Arabuluculuk Sistemi

Türkiye’de son dönemde kiracı ve ev sahipleri arasında kira bedelinde yapılacak artış oranıyla ilgili anlaşmazlıkların arttığına dikkat çeken Uzman Arabulucu Demiralp, “Bu durumda taraflar kira tespit davası açmak zorunda kalıyorlar. Ancak süreç bazen uzayabiliyor. Günümüzde kira uyuşmazlıklarında en hızlı ve etkili çözüm yolu arabuluculuk sitemine başvurmak oldu.

Taraflar arabuluculuk vasıtası ile düzenledikleri anlaşma belgesinde kira bedelini, kira artış oranını istedikleri gibi kararlaştırabiliyor. Kira artış oranını döviz kuruna sabitleyebildikleri gibi yüzde olarak da kararlaştırabilirler.

Ayrıca Arabuluculuk Anlaşma Belgesi damga vergisinden de muaftır. Arabuluculuk sürecine gizlilik esası hakim olduğundan, yapılan kira sözleşmesi 3. Kişiler tarafından bilinmiyor” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim