Kira sözleşmesi kiracılara sorumluluk yükler mi?

Kanun gereğince kira sözleşmesi, kiraya veren ve kiralayanlar arasında bir senet işlevi görür.

Bu sözleşme her iki tarafın hem haklarını hem de sorumluluklarını belirlemede büyük rol oynar.

Kiracı, imzaladığı kira sözleşmesinin maddelerinde belirtilen sorumluluklara uymakla yükümlüdür. 

Ev sahibi kiraya zam yapabilir mi?

Belirli süreli kira sözleşmelerinin yenilenmesi durumunda ev sahibi, Borçlar Kanunu’nda belirlenmiş sınır çerçevesinde kira bedeli artışı talep edebilir.

Kira sözleşmesinde kira bedeli artışı özel olarak belirtilmemişse yeni kira dönemi için kira bedeli, bir önceki yılın tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) 12 aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla yenilenir. 

Kiracı, kira zammını kabul etmezse ne olur?

Kiracının yeni kira yılı için belirlenen kira bedeli artışını kabul etmemesi durumunda sözleşme bitiminden sonra evden tahliyesi istenebilir. 

Ev sahibi kiracıyı evden çıkarabilir mi?

Türk Borçlar Kanununa göre ev sahibinin haklı bir gerekçesi varsa kira yılı dolmadan ve sözleşme bitmeden kiracının evden çıkmasını talep edebilir. 

Ev sahibinin kiracıyı evden çıkarmak için haklı gerekçeleri nelerdir?

Ev sahibinin kendisi, eşi, bakmakla yükümlü olduğu kişi, altsoyu ya da üstsoyu için evin kullanımı gerekliyse kanuna göre ev sahibi evin tahliye edilmesini isteyebilir.

Ayrıca ev sahibinin de kirada oturması durumunda kira gelirinin kira bedelini karşılamaması da ev sahibinin haklı gerekçelerinden biridir.

Aynı şekilde kira bedelinin zamanında ödenmemesi de erken fesihe başvurmak için yeterli bir sebeptir. 

Kiracının eve ve demirbaşlarına zarar vermesi ya da apartman sakinleri için sorun çıkarması da ev sahibine tahliye talebi hakkı doğurur.

Ancak böyle bir durumda ev sahibi kiracıya sorunların giderilmesi için 30 günlük süre vermekle yükümlüdür. 30 gün içerisinde sorunlar çözülmediği takdirde tahliye davası açılabilir. 

Not: Bu haklı gerekçelere dayanarak kiracının tahliyesinin istenmesi için önce ihtarname çekilmelidir.

İhtarname süreci olmadan ev sahibi kiracının evi boşaltmasını bekleyemez. 

Ev sahibi, kiracının oturduğu evi satabilir mi?

Ev sahibi, kiracıya bildirmek koşuluyla evini satışa çıkarabilir. Evin satılması durumunda ev sahibinin kiracıya 6 aylık ihtarname çekmesi gerekmektedir. 

Kiracı evi kusurlu teslim ederse ev sahibi hakları nelerdir?

Kanuna göre kiracı evi nasıl teslim aldıysa o şekilde teslim etmek zorundadır.

Evde zamanın yıpratıcılığı sebebiyle oluşan hasarlar dışında büyük bir zarar tespit edilirse ev sahibi zararın karşılanmasını ve gerekli tamiratı kiracısından talep edebilir.

Bu zarar kira dönemi sonunda fark edilirse ev sahibi, kira dönemi başında kiracıdan aldığı depozitoyu iade etmeme hakkına sahiptir. 

Kiracı ev sahibinden habersiz evde büyük değişiklikler yapabilir mi?

Kiracı duvar yıkma, alçıpan yaptırma vb evin yapısını etkileyecek büyük değişiklikler için ev sahibinden yazılı olarak izin almak zorundadır.

Kiracının bu tarz değişiklikleri ev sahibinden habersiz yaptırması durumunda ev sahibi bunun için maddi tazminat talep edebilir. 

Kiracı erken çıkmak isterse ev sahibi hakları nelerdir?

Belirli süreli kira sözleşmelerine göre kiracı, kira dönemi bitmeden 15 gün öncesine kadar evden çıkacağını ev sahibine bildirmekle yükümlüdür.

Böyle bir bildirimin yapılmaması durumunda kira sözleşmesi yenilenmiş sayılır. 

Ancak kiracı, kira dönemi sona ermeden evden çıkmak isteyebilir. Bu durumda ev sahibinin hakları da kanun tarafından korumaya alınmıştır.

Kiracı sözleşme bitiminden önce evden çıkmak isterse ev sahibi erken tahliye nedeniyle kira kaybı alacağı davası açabilir.

Bu sürece göre ilk adım, tahliye tarihinden itibaren evin yeniden aynı koşullarla kiracı bulabileceği makul süreyi belirlemektir.

Erken tahliye eden kiracı bu makul süre boyunca kira bedelini ve diğer sorumlu olduğu giderleri ödemekle yükümlüdür. 

Kiracıyla sorun yaşanması ve hak ihlali durumlarında ev sahibi ne yapabilir?

Ev sahibi, kiracıyla anlaşmazlığın ve hak ihlallerinin giderilmesi için Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak işlem başlatabilir. 

Editör: TE Bilisim