Okuyucumun anlattığı aile tablosuna göre dededen gelen yüzde 60’lık hissenin dörtte biri resmi nikahlı eşin, dörtte üçü de annesi ve teyzesinin.

Bu paylaşımdan sonrası biraz açıklamayı gerektiriyor. Okuyucum önalım hakkını soruyor. Önce önalım hakkı nediri açıklayayım.

Paylı mülkiyette, hissedarlardan biri hissesini satmak ister de hissesini ortaklar dışında birine satarsa, ortakların bir önalım (öncelikli alım) hakkı vardır.

Şimdi olaya dönersek, bugün gayrimenkulün yüzde 60 hissesi resmi nikahlı eş ve nikahsız eşten olan iki çocuğun. Bu ortaklık ‘elbirliği ortaklığı’.

Dolayısıyla bu üç kişiden birinin tek başına hissesini satması hukuken mümkün değil. Hisse satışı yapabilmek için elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi lazım.

Bu dönüştürme yapılıp da hissedarlardan biri hissesini ortaklar dışında birine satarsa o zaman önalım hakkı doğar.

Yoksa durduk yerde bir hissedar ‘benim öncelikle alım hakkım var, hisseni alıyorum’ diyerek ortaklardan birinin hissesine sahip olamaz.

Netice itibarıyla hisse satışı yapabilmek için herkes bu yerde paylı mülkiyet sahibi olacak.

Hissedarın herhangi biri hissesini ortaklar dışında birine satmış olacak ki önalım hakkı doğsun.

Dikkat ederseniz ‘ortaklar dışında birine’ diyorum, çünkü ortaklar arasında hisse satışı yapılması halinde diğer ortaklar için önalım (öncelikli alım) hakkı doğmaz.

Yani paylı mülkiyete geçildiğinde nikahlı eş payını yüzde 40 hissedara satabilir.

Editör: TE Bilisim